Tvåhundra teknologer ska döpas i Aura å med en lyftkran

Den 1 maj får sig första årets teknikstuderande vid Åbo Akademi och Åbo universitet en riktig kalldusch – eller ett kalldopp snarare.
Då äger nämligen Teknologdopet rum för andra gången någonsin i Aura å.
Evenemanget går ut på att de gulnäbbar som fått rätten att bära sin teknologmössa döps till teknologer genom att föras ner i ån i en korg med en lyftkran.
– Ett företag tillverkade korgen specifikt för detta ändamål i fjol. Korgen rymmer åtta personer, så personerna som döps har fått anmäla sig i grupp, berättar Ilona Kairinen, som studerar kemiteknik vid Åbo Akademi och är med och organiserar evenemanget.
Gulnäbbarna lastas i korgen i tur och ordning, varefter de doppas i Aura å med sin nya teknologmössa på.
– Vattnet når dem ungefär till midjan, sen får de välja om de går ner på huk för ett ännu ordentligare dopp, säger datateknikstuderande Anton Näsman, även han med i Teknologdopkommittén.
Ny tradition i Åbo
Teknologdopstraditionen har funnits redan länge i städer som Tammerfors, medan Åbo ordnade dopet för första gången i fjol.
– Vi försöker skapa en ny tradition här och göra vår egen version av dopet. Det är roligt att vi äntligen fått fart på evenemanget, då vi ändå har Aura å som perfekt ställe för dopet, konstaterar Näsman.
Kring 200 personer förväntas delta på måndag.

Teknologdopet ordnas av Teknologkommissionen i Åbo, som är en gemensam, tvåspråkig takförening för teknikstuderande från både Åbo Akademi och Åbo universitet.
Kommissionen har som mål att värna om teknologkulturen och -gemenskapen i Åbo genom att ordna olika nätverkande evenemang.
– Evenemangen som vi ordnar tillsammans under valborgshelgen förenar alla teknologer i Åbo. Det är roligt att vi nu även ordnar dopet tillsammans med dem, säger Kairinen.
Hon ser det som något väldigt unikt och värdefullt att Åbo har en tvåspråkig teknologkultur.
Näsman konstaterar att samhörigheten bland teknologerna också över ämnesförenings- och universitetsgränserna är stark.
– Åbo Akademi har erbjudit teknikutbildning betydligt längre än Åbo universitet. Det innebär att vi har möjligheten att både dela gamla och nya traditioner med varandra, säger Ilona.
Uppgifter och ritualer för att få bära tofsmössan
För att få delta i dopet och bära teknologmössan krävs ett helt läsår av arbete från gulnäbbarnas sida.
– Gulnäbbarna får ett guliskort med uppgifter de ska utföra för att få rätten att bära mössan. Det ska både engagera dem i ämnesföreningens verksamhet och uppmuntra dem att delta i evenemang.
Den sista och viktigaste ritualen kallas Eldprowet och är en punktrunda som görs dagen före valborgsmässoafton. Då man gjort provet och fått rätten att bära mössan, får den användas under hela sommaren fram tills lilla vappen.
Under valborgsmässoaftonen hör det även till teknologtraditionen att Paavo Nurmi-statyn får sin teknologmössa.
Även äldre studerande får delta i Teknologdopet i år. Evenemangets arrangörer, inklusive Ilona och Anton, kommer vara den första gruppen att döpas.
– Vi måste ju visa exempel åt gulnäbbarna. Det blir säkert riktigt uppfriskande, säger Anton Näsman.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.