Förflytta dig till innehållet

Strejk kan drabba skolor och daghem i Åbo – staden utpekas som en sällsynt dålig lönebetalare

Arkiv / Stefan Holmström
Kvinna håller upp banderoll
Strejkvarslet gäller exempelvis Arkea, som omfattas av Avainta-avtalet. Bilden är från en demonstration i Åbo ifjol.

Det kan bli en tvådagarsstrejk i april som omfattar väldigt många av dem som arbetar för Åbo stad. Strejkvarslet har lämnats av förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade, FOSU, och de två facken JHL:s och Jytys organisation JAU.

Strejkvarslet gäller Åbo stad och Uleåborg. Stridsåtgärden gäller alla kommunala avtal och dem som arbetar i kommunalt ägda bolag och omfattas av AVAINTA-avtalet, såsom Arkea.

Det är oklart hur många som skulle strejka i Åbo. Stadens personaldirektör Sinikka Valtonen uppger att man nu studerar strejkvarslen och att det inte ännu finns någon mer detaljerad information att ge ut.

Strejken skulle pågå i två dygn, den 6-7 april.

– Senast nu torde det ha klarnat för arbetsgivaren att de kommunala arbetstagarna menar allvar och är trötta på att vänta på att uppskattningen för arbetet syns i plånboken. Festtal och vackra ord räcker inte längre, säger FOSU:s styrelseordförande Olli Luukkainen.

Åbo kritiseras för låga löner

Målet med strejkvarslet är att sätta fart på förhandlingarna med arbetsgivarsidan, Kommun- och välfärdsområdesarbetsgivarna KT.

– Uppskattning mäts inte endast i pengar men också de kommunala arbetstagarna ska tryggas en tillräcklig inkomstnivå. För det behöver vi ett löneprogram, säger Jytys ordförande Jonna Voima.

Strejkerna skulle inte gälla sådana arbetsuppgifter där ett avbrott i arbetet skulle medföra fara för liv, hälsa eller egendom.

– De högt utbildade är i nyckelposition då människor behöver stöd i kriser och inför förändringar, som just nu. Lönerna korrelerar ändå inte med hur viktigt och krävande arbetet är, säger Jenni Karsio, ordförande för Talentia, fackförbundet för högskoleutbildade inom socialbranschen.

Karsio pekar ut Åbo, som betalar de sämsta socialarbetarlönerna i Egentliga Finland.

Strejk kan drabba fler städer

De kommunala arbetstagarna har gjort sig förtjänta av lönehöjning och orkar inte vänta längre, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine.

– De kommunala arbetstagarna har i tio års tid räddat Finland med ramavtal, sysselsättnings- och tillväxtavtal och konkurrenskraftsavtalet. Sen kom coronan och nu Ukraina. Dessutom äter den höga inflationen upp köpkraften.

Organisationerna har sedan tidigare varslat om strejk också i Jyväskylä, Rovaniemi, Tammerfors och Kuopio. Uppskattningsvis 40 000–50 000 kommunala löntagare berörs av strejkvarslen.

Förra veckan rådde övertids- och skiftbytesförbud inom den kommunala sektorn. Samma sak har utlysts för nästa vecka, den 21–27 mars.

Strejkvarslet gäller alla kommunala avtal

Allmänna kommunala tjänste- och arbetskollektivavtalet (AKTA).

Arbets- och tjänstekollektivavtalet för social- och hälsovårdssektorn (SH).

Kommunala tjänste- och arbetskollektivavtal för undervisningspersonal (UKTA).

Arbetskollektivavtalet för timanställda (TIM-AKA).

Kommunala tjänstekollektivavtalet för läkare (LÄKTA).

Kommunala tjänste- och arbetskollektivavtal för teknisk personal (TS).

Dessutom gäller strejkvarslet för JHL:s och Jytys del dem som arbetar i kommunalt ägda bolag och omfattas av AVAINTA-avtalet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter