Två stora planer ritar om hela slottsområdet i Åbo – med risk för översvämning, förorenad jord och lera som kräver pålning

Åbo slott ska fortfarande ha en framträdande plats för den som står på Sverigebåtarnas akterdäck och tittar ut över stadens silhuett också år 2030.
Men i övrigt är det inte mycket som påminner om det som finns där Viking Lines och Tallink Siljas terminaler finns i dag.
Även om Tallink Silja från och med i dag, den 13 september, slutar trafikera Åbo–Stockholm då Baltic Princess i stället går till Kapellskär, och Galaxy blir flyktingboende i Nederländerna går staden vidare med sina planer för att utveckla terminalområdet och området kring Åbo slott.
Stadsmiljönämnden får i dag ta ställning till två stora planer, som är nära sammanlänkade med varann.

Historiskt museum och järnvägsspår
Den ena är planen för det historiska museet med omgivning på Slottsudden, den andra är möjligheten att flytta järnvägsspåret i passagerarhamnen så att det i framtiden kommer norrifrån från Pahaniemi bro.
I juni i år fattade stadsstyrelsen ett principbeslut om hamnspåret: man ska gå vidare med det norrifrånkommande alternativet. Styrelsen hade nio alternativ att välja mellan.
För att flytta järnvägen krävs det att området tas med i den nya detaljplanen som är under arbete och som går under namnet Ferry Terminal Turku. Det här ska nämnden behandla i dag.
I planen ingår också en ny rutt för fotgängare och cyklister från Slottsudden till Runsala.
Ny tidtabell för ny terminal
Samtidigt ska politikerna uppdatera tidtabellen för när den nya gemensamma terminalen för Sverigebåtarnas passagerare ska tas i bruk.
Än så länge är tanken att den nya terminalen och de nya trafikförbindelserna ska kunna tas i bruk om fem år, år 2027.

Redan i somras fick projektet ett års tilläggstid, på grund av de ökade stålpriserna som beror på Rysslands krig i Ukraina.
I föredragningslistan står inget om Tallink Siljas färska beslut att sluta trafikera mellan Åbo och Stockholm från och med i dag och om hur det eventuellt påverkar hela det storslagna projektet med en gemensam färjeterminal för Åbopassagerarna.
Så sent som i maj vann PES-Arkkitehdit Oy arkitekttävlingen för den nya passagerarterminalen med bidraget Origami.
Fyra avgångar blir två
Hamnbolagets vd Erik Söderholm har sagt (ÅU 23.8.2022) att Tallink Siljas beslut försätter hamnen i en ny situation gällande terminalbygget i Åbo hamn.
För fyra år sedan när den gemensamma passagerarterminalen började planeras räknade man med fyra fartygsavgångar per dygn från Åbo till Stockholm. Nu blir de två.
Han konstaterade samtidigt att man inte kan skippa hela projektet, eftersom den nya terminalen är en förutsättning för att hela Slottsuddenområdet ska kunna utvecklas.
Om den nya terminalen blir av ska den kunna nås på olika sätt och speciellt ska man fokusera på trafiktoppar, i samband med att fartygen anlöper hamnen och avgår igen.

Flera fördelar om spår flyttas
Genom att flytta tågtrafiken norr om hamnområdet kunde man slopa det nuvarande spåret som går genom hamnområdet och på det sättet öka säkerheten.
Samtidigt får man plats att bygga områdets jätteprojekt: museet som förenar historia och framtid.
Internationell arkitekttävling planeras
Om ett år inleds den internationella arkitekttävlingen för Åbos nya museum för historia och framtid.
Den ska pågå till mitten av januari 2024. I slutet av året får fullmäktige ta ställning till den detaljplan som resultatet leder till. Museet ska börja byggas om fem år, år 2027, av en allians mellan staden och andra samarbetsparter.
Det ska öppna år 2030.
Så ser åtminstone planen ut, som ingår i det stora framtidspaketet för Slottsudden.
Det nuvarande hamnområdet vid Åbo slott med Viking Lines passagerarterminal och asfaltplanen för de bilar som väntar på att få köra ombord ska göras om helt och hållet.

Stadsmiljönämnden tar ställning till ett detaljplaneutkast i dag tisdag.
Slottsudden ska få många och stora nybyggen.
Den sammanlagda byggrätten är nästan 75 000 våningskvadratmeter, varav nästan 50 000 våningskvadratmeter blir nybyggen.
Det historiska museet planeras i 1–3 våningar och blir 11 100 våningskvadratmeter stort.
Plats för framtida attraktioner
Det får sällskap av bostäder, kontor och affärer, men bostäderna ska inte vara det som dominerar området, bland annat för att invånarna kan störas av ljudet från fartygen.
En förutsättning för att området på över 20 hektar ska kunna förändras är att det nuvarande järnvägsspåret flyttas.
När området görs om ska bland annat Hotel Seaports byggnad från 1899 skyddas, liksom Rettigs lager från 1910.
Här ska också lämnas plats för kommande framtida attraktioner som kan locka både Åbobor och turister, och plats för skärgårdstrafik.
Översvämningshot
Ett problem är att hela området hotas av översvämningar om havsvattnet är högt.
Därför måste 15–65 centimeter höga skyddsmurar byggas och några källarbyggen rekommenderas inte.
Kommande projekt försvåras också av att marken här består av ett tjockt lerlager, som kräver pålning.
Dessutom är jorden förorenad och halterna av vissa skadliga ämnen är högre än tillåtet.
– Allt det här gör området dyrt att bebygga. Till exempel den tre meter djupa bassängen för taxibåtar och båtplatser vid historiska museet skulle kosta 6–9 miljoner euro att bygga, skriver planläggningsarkitekten Paula Aantaa till politikerna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.