Förflytta dig till innehållet

Två pigga 90-åringar får pris i Pargas

Erik Saanila
Pigg 90-åring. Pargas Amatörorkester spelar både klassiskt, folkmusik och modernare musik.

Pargas stads kulturnämnd överräcker årets kulturpris till 90-års jubilerande Pargas Amatörorkester och Pargas Manskör.

Pargas Amatörorkester som grundades år 1932 består i dag av stråkar, blåsare och piano och man spelar både klassiskt, folkmusik och modernare musik.

Orkestern leds av dirigent Nicke Packalén sedan fem år tillbaka. Orkestern mår bättre än på många år och man har hittat en repertoar och en stil som gläder många åhörare.

– Det kom som en total överraskning och det är jätteroligt att vi blir uppvaktade av staden. Jag ser priset som ett erkännande av vår verksamhet, säger ordförande Henrik Grönroos.

Antalet musiker i orkestern har ökat

Det har funnits tider då orkesterns verksamhet har legat nere, men under de senaste åren har antalet musiker i orkestern ökat.

Med anledning av sina 90 år bjöd man på en jubileumskonsert 19 november som innehöll både klassiska pärlor och en tangorepertoar med argentinska rytmer. Det är få orter som kan stoltsera med en liknande orkester. Orkestern ger många en möjlighet att återuppta ett spelande efter en musikutbildning, kanske som ung i en musikskola eller en riktig professionell utbildning.

– Vi välkomnar även nya musiker, påpekar Grönroos som själv varit medlem i orkestern i 10 år.

Pargas manskör ser till att körtraditionen fortsätter

En annan pigg 90-åring är Pargas Manskör som är en av stadens körer och som ser till att körtraditionen fortsätter på orten.

Pargas manskör har valt att se 1932 som sitt födelseår eftersom det var under Pargas Amatörorkesters första offentliga framträdande som ett antal musiker framförde manskörssång. Sedan 1950 verkar man under namnet Pargas Manskör.

Pargas manskör uppträder i många olika sammanhang eftersom de erfarna sångarna har en bred repertoar. Pargas manskör välkomnar alla sångglada män i Pargas med omnejd att komma med i verksamheten. De säger att körsången både höjer livskvaliteten och livslängden.

Prisen överräcks till pristagarna på stadens självständighetshälsning den 6 december. Självständighetshälsningen kan man se på kulturellen.fi den 6 december från klockan 9:00.

Två hembygdspris delas ut för aktivt arbete med kulturarv

Mottagarna av årets hembygdspris är Houtskärs Lokalhistoriska Arkiv och Saara Kankaanrinta och Ilkka Herlin.

Pargas stads kulturnämnd delar ut två hembygdspris år 2022 som båda går till ett aktivt arbete med vårt kulturarv. Houtskärs Lokalhistoriska Arkiv är en del av Houtskärs Kulturgille rf: s verksamhet.

Redan under 1990 talet började man i Houtskär samla in fotografier och sedan 2015 har man digitaliserat fotografierna. Det betyder att man idag har en verklig kulturskatt där alla kan, via arkivet och digitaliserade bilder, få en inblick i livet på Houtskär förr och fram till idag.

Insamlandet av materialet har gjorts av frivilliga krafter och många timmars arbete har satts på detektivarbete för att fastställa personer, platser och sammanhang på bilderna. Detta till glädje för Houtskärsbor, fritidsboare men också för alla som är intresserade av historia, livet förr och livet i skärgården.

Kulturnämnden visar också sin uppskattning för det arbete som Saara Kankaanrinta och Ilkka Herlin har gjort för vårt gemensamma kulturarv i Qvidja.

Sedan de köpte gården 2014 har de målmedvetet utvecklat gårdens verksamhet och förvaltat det kulturarv som Qvidja är, både lokalt och som en del av Finlands historia. Dagens Qvidja gård är ett kulturarv som lever i nutiden och svarar på de utmaningar vi har i dagens värld. Byggnader har rustats upp, gården är levande med hästar och boskap och man jobbar med naturens biodiversitet och en Östersjövänlig livsmedelsproduktion.

Malin Johansson

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter