Förflytta dig till innehållet

Två olika psykoterapiutbildningar vid ÅA i höst

Pressbild
en kvinna
Monica Gammelgård är en av dem som håller i trådarna för den kognitiva utbildningen.

I höst inleds två utbildningar som leder till psykoterapeutexamen vid Åbo Akademi: en integrativ inriktning och en kognitiv. Antagningen sker i april.

– Det har visat sig särskilt svårt att få tillgång till psykoterapi på svenska i Finland. Vid Åbo Akademi har vi jobbat länge för att kunna starta utbildningarna. Nu är anbudstävlingen avgjord och vi har hittat våra samarbetspartners, säger Peter Nynäs, dekan för fakulteten för humaniora, psykologi och teologi i ett pressmeddelande.

Kraven på psykoterapeututbildning skärptes i början av 2010-talet och utbildningen knöts till universiteten. I dag finns psykoterapeututbildningar på finska på flera håll i landet, men det är över tio år sedan utbildning har ordnats på svenska. Åbo Akademi har nu valt att satsa på utbildningar med integrativ respektive kognitiv inriktning.

– Hittills har all psykoterapiutbildning på svenska i Finland i praktiken haft psykodynamisk inriktning och det finns ett stort behov av andra terapiformer och sådana som flexibelt kan användas både i korta och långa terapier. Kognitiv terapi har stark evidens för ett stort antal problem och i allmänhet pekar forskningen på att det är önskvärt med större integration av olika terapiformer inom vården, säger universitetslärare Katarina Finnilä som leder utvecklingsarbetet vid Åbo Akademi.

kvinnaPressbild
Katri Kanninen, psykologie doktor och utbildningspsykoterapeut.

Katri Kanninen, psykologie doktor och utbildningspsykoterapeut på Shortum Ab är en av initiativtagarna till utbildningen. Tillsammans med professor Jarl Wahlström är hon även en av utbildarna.

– Den integrativa modellen utgår från forskning och vi är glada över att vi har utbildare med stor expertis på området, både finländska och internationella. Vår utbildning betonar bland annat sensitivitet för klientens behov och samarbetet mellan terapeut och klient. Terapeuten måste ha beredskap att möta klienter med varierande problematik och kompetens att flexibelt använda olika terapeutiska tekniker. Det är speciellt viktigt på mindre orter där utbudet av terapeuter är litet, säger hon.

Psykologen och utbildningspsykoterapeuten Monica Gammelgård är en av dem som håller i trådarna för den kognitiva utbildningen som ordnas i samarbete med KKT Akatemia OY (KBT Akademin).

– Kognitiv beteendeterapi handlar om psykoterapiformer som är förankrade i kognitiv- och inlärningspsykologi. Man jobbar med olika beteendemönster i form av exempelvis tankar, känslor, kroppsliga förnimmelser, motivation för att ge färdigheter och förutsättningar till förändring, psykiskt välmående och funktionsförmåga. Vi samarbetar med Finska föreningen för beteendeanalys och kognitiv beteendeterapi rf. Där finns en gedigen erfarenhet av motsvarande utbildningsprogram på finska, samt ett brett kontaktnät med också olika internationella aktörer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter