Två nya sprickor i Estonias skrov upptäckta – svåra väderförhållanden försvårar dykarbetet

För tillfället pågår en tio dagar lång operation vid Estonias vrak i Östersjön.
Nästan halvvägs in i dykoperationen bekräftar den estniska transportsäkerhetsbyrån Estonian Safety Investigation Bureaus direktör Rene Arikas för nyhetsbyrån TT att två tidigare okända sprickor har hittats på Estonias skrov.
Sprickorna är 10–15 meter långa. Det är enligt TT ännu oklart om de har uppstått i samband förlisningen eller i ett senare skede.
Väderförhållandena har skapat en del problem i samband med dykningarna. Enligt ursprungsplanen skulle dykningar genomföras dygnet runt, men på grund av hårda vindar har det varit omöjligt att befinna sig ute till havs nattetid.
– Teamet har varit tvunget att åka tillbaka till Dagö de två senaste nätterna på grund av de hårda vindarna. Som tur är så har de kunnat utnyttja nätterna på ön till att analysera data som samlats in under dagen, så ingen tid har gått till spillo, säger den estniska transportsäkerhetsbyråns kommunikationschef Katrin Vende till SPT.
Då operationen är slutförd utlovas preliminära resultat, men enligt Vende kommer det att ta längre tid innan en fullständig slutrapport är klar. Hon säger att det ännu är oklart om de svåra väderförhållandena och problemen nattetid leder till att dykoperationen drar ut på tiden.
Finland med på ett hörn
Dykoperationen leds av Estland, men även Sverige deltar. Operationen inleddes på torsdagen den 8 juli. Finland har deltagit i förhandsarbetet men är inte med vid olycksplatsen under dykningarna.
I samband med den aktuella operationen är syftet att med hjälp av ekolod granska fartygets position och havsbottnens läge runt vraket. I vår, då väderförhållandena och sikten väntas vara bättre, ska de egentliga fotografiska undersökningarna genomföras.
Orsaken till att dykningarna nu genomförs är den dokumentärfilm som i fjol kunde avslöja tidigare okända hål i Estonias skrov. Syftet med den aktuella operationen är att reda ut hur och när hålen uppstått, och om en ny utredning om Estonias förlisning bör genomföras.
Estonia körde under estnisk flagg och sjönk på internationellt vatten den 28 september 1994. Enligt internationella spelregler ska dykningarna därför ledas av Estland.
Sofia Westerholm/SPT-TT
Hårda vindar??? …vänligen kolla igen…ti-tor nästan ingen vind i området…
Kalle Förbom
Kivis, Nagu