Två Mior och en Janette i predikstolarna

Första advent 2017 installerades Åbo svenska församlings åttonde kyrkoherde Mia Bäck.
Bäck är ÅSF:s första kvinnliga kyrkoherde och hon valdes med överväldigande majoritet. Hon fick 83 procent av rösterna.
Bäck predikade om församlingens färgsprakande mångfald – något man kunde säga att hon själv är ett exempel på och som ÅSF:s medlemmar har visat sitt tydliga stöd för.
De över 7000 röstberättigade medlemmarnas valdeltagande blev visserligen lågt, endast drygt 8 procent, men det är snarast kutym i våra församlingar – majoriteten av dem som ”hör till kyrkan” är passiva medlemmar.
I Pedersöre församling i Österbotten, en församling med över 9000 medlemmar, var valdeltagandet däremot rekordhögt när församlingen förrättade kyrkoherdeval tidigare i höst.
Över 55 procent av församlingsmedlemmarna röstade, och dåvarande kyrkoherden i Nykarleby, Mia Anderssén-Löf, valdes till kyrkoherde i Pedersöre församling.
I Åbo var valet av Mia Bäck banbrytande på sitt sätt, i Pedersöre var redan det faktum att Mia Anderssén-Löf är kvinna något som fick biskopen i Borgå stift, Bo-Göran Åstrand, att kalla valet historiskt.
”Mia står för öppenhet och inkludering, och hon har ett varmt hjärta. Det kommer man långt med som kyrkoherde”, sa Åstrand om Pedersöres Mia, och vi är övertygade om att han kunde uttala detsamma om Åbos Mia.
Trots det historiska valet är det inte Pedersöre kyrkoherde som har skapat de största rubrikerna kring den församlingen.
Det har istället prästen Dennis Svenfelt gjort.
Han blev prästvigd i Borgå domkyrka så sent som i början av det här året. I oktober skrev han i ett Instagram-inlägg att han inte kan samarbeta med kvinnliga präster. Den 21 oktober publicerar Vasabladet en intervju med biskop Bo-Göran
Åstrand som säger att det inte finns några möjligheter för Svenfelt att fortsätta som präst.
Åstrand: ”När Svenfelt blev prästvigd lovade han att han skulle kunna samarbeta med kvinnliga präster. Nu har han ändrat uppfattning och då finns det inte förutsättningar för honom att jobba i Pedersöre församling”.
Det var raka rör. Åstrand ska ha heder och tack för det.
Domkapitlet möttes den 28 oktober och beslöt att Svenfelt stängs av från prästämbetet för fyra månader.
Det har gått 33 år sedan den lutherska kyrkan i Finland öppnade prästämbetet för kvinnor.
Obegripligt nog växer det fortfarande upp präster som har svårigheter att acceptera det beslutet – men eftersom sådana finns måste det åtminstone sägas i klartext att de har valt fel yrke.
Man citerar gärna biskopens ord ovan om ”öppenhet och inkludering”; en sådan attityd borde vara ett rättesnöre för alla som tjänstgör i församlingarna.
I Pargas finns Väståbolands svenska församling och inom den Houtskärs kapellförsamling, där ett kaplansval är aktuellt.
På onsdag avgörs om Peter Blumethal eller Janette Lagerroos ska få tjänsten som kaplan i församlingen. Den tidigare har varit t.f kaplan på ett tidsbundet mandat det senaste året, den senare var tillfällig kaplan innan dess.
Åbolänningarna kan bakgrunden här. De vet att Janette Lagerroos hann bli väldigt populär bland Houtskärsborna under sin tid som vikarie på orten, men att hon då inte hade den formella kompetensen för att söka jobbet. Det har hon nu. Om kapellrådet inte skulle välja henne skulle det vara en sensation.
Utgår vi ifrån att hon blir vald kan man också börja revidera uppfattningen om att skärgårdsförsamlingarna på något sätt skulle ha en mer konservativ syn än liberalare stadsförsamlingar.
Det är dags att damma av sådana föreställningar.
Precis liksom det vore dags att damma av dem som fortfarande inte kan acceptera en inkluderande, öppen kyrka där alla människor behandlas likvärdigt. En kyrka där samkönade äktenskap tillåts och där den färgsprakande mångfalden ses som en styrka är enda vägen framåt.
Biskop Bo-Göran Åstrand visste vad han gjorde när han meddelade att Svenfelts förordning inte kan förlängas. Åstrand stod upp för alla dem som applåderar öppenheten och likvärdigheten.
Han visade att Borgå stift lever här och nu, år 2021, även om inte alla dess tjänsteinnehavare gör det.
Korrigering 11.50 tisdag, siffran 7000 som anges för Åbo svenska församling var de röstberättigade medlemmarna 2017, totalt har församlingen över 9000 medlemmar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.