Två kilometer stockar så gamla som från 1600-talet fick nytt liv i Sirkkala skolas väggar

Saneringen och utvidgningen av Sirkkala skola i Åbo har, kanske aningen otippat, kopplingar också till Lemlax i Pargas, till Alastaro – och i förlängningen också till ryska Arkhangelsk.
I entreprenaden ingick bland annat saneringen av tre gamla skolbyggnader från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Byggnaderna är skyddsmärkta av Museiverket, vilket ställde sina specialkrav på arbetsmetoder och råvaror.
LÄS OCKSÅ
Då man från entreprenören Peab:s sida under arbetets gång upptäckte att en stor del av de nedersta stockarna i de skyddade byggnaderna måste bytas ut, visade det sig inte vara en alldeles enkel match.

– Att hitta ersättande stockar av god kvalitet var allt annat än enkelt. Vi hittade till slut lämpliga stockar bland annat hos en företagare i Pargas. Sammanlagt behövde vi över två kilometer stock till de tre byggnaderna som skulle saneras. Våra timmermän som specialiserat sig på traditionsenligt byggande täljde och passade in stockarna för hand. I projekt som det här kommer hantverkskunnandet verkligen till heders, säger Peabs arbetsledare Mika Lempinen.
Stockar hittades i Pargas
Byggnadsentreprenören Peab hittade en samarbetspartner i Seppo Saarto på Pargasföretaget UMK-rakennus, som specialiserat sig på byggnadsvård och återvinning av byggnadsmaterial främst i form av virke.

– Jag skulle uppskatta att ungefär en tredjedel av stockarna vi levererade till skolan är från en gammal prästgård i Alastaro, byggd 1803, som revs för ett tjugotal år sedan, berättar Saarto.
13 av de stockarna hittade till Saartos gård i Lemlax, och elva stycken av dem hittade nyligen sitt nya hem i Sirkkala skola.
– Då man kollar på årsringarna i virket, kan man konstatera att de var över 100 år gamla redan i början på 1800-talet, så jag skulle uppskatta att stockarna var från 1680- eller 1690-talet. Det är inte precis nån slit och släng-vara. Jag antar att det nog var främst därför som Peab blev intresserade. Det är rätt sällsynt med så här gammalt virke i den här storleksordningen, menar Saarto.
Trappar själv ner verksamheten
Saarto har varit yrkesverksam inom traditionsenligt byggande i närmare 45 år och håller så småningom på att trappa ner den egna verksamheten.
Han hoppas ännu hitta någon som skulle vara sugen på att fortsätta i hans fotspår i branschen.

Saarto uppskattar att han varit med om att renovera och bygga närmare 800 hus under årens lopp.
– Det var också dels därför jag insåg att det nu var ett bra läge att göra sig av med stockarna. Den längsta stocken som åkte iväg till Sirkkala gick loss på 14,8 meter. Redan det tyder på att råvaran sannolikt kommit från Ryssland, eftersom inhemska stockar på sin höjd är sex meter långa, vet Saarto berätta.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.