TV-sänd mässa i domkyrkan lyfter fram traditioner som gick förlorade genom reformationen

Under fjolåret uppmärksammade den evangelisk-lutherska kyrkan att det gått 500 år sedan reformationen. Det firade Åboförsamlingarna bland annat med en ”mässa i mångfaldens tid”, som uppförs på nytt i Åbo domkyrka 20 januari. Den här gången bandas mässan av Yle 5, som sänder den i februari.
Mässan är ett mångårigt projekt som lyfter upp de kyrkliga traditioner som föll bort i och med att kyrkan reformerades. Församlingen inbjuds att delta i både sång och rörelse, bland annat med små bjällror som delas ut i publiken. Dessutom betonas tystnadens och mystikens plats i kyrkorummet, något som var vanligt i den medeltida kyrkan.
– Luther var en professor och den lutheranska gudstjänsten har liknat en föreläsning. Samtidigt har många svårt att ta till sig gudstjänsten i det formatet. Då måste vi i kyrkan ställa oss frågan varför vi gör det vi gör. Vi måste alltid ägna oss åt reformation, menar Björn Öhman, liturg för mässan.
Mässan är ändå inte tänkt att bli ett stående inslag i församlingen, utan ska betraktas mer som ett konstnärligt arbete. Däremot hoppas församlingarna att den ska inspirera till nytänkande och visa att det går att genomföra mässor på olika sätt.
Ordet mångfald i namnet syftar i första hand på de många olika konstnärliga uttrycksformer som införlivas i mässan. Musiken är komponerad av Ulf Långbacka och framförs i en för kyrkliga sammanhang ovanlig ensemble, med bland annat slagverk, harpa och elektronik. Dessutom har man tagit in visuella inslag, dans och samtidspoesi på det egna språket.
– Musiken kan beskrivas som njutningsbar mångfald. Förutom de traditionella kyrkliga instrumenten används elektronik, dels synthljud och dels ljudeffekter. Vi använder bland annat effekter för vind, vatten och prat på ett torg i Afrika, säger Långbacka.
Dansen har koreograferats av Laura Hellsten, som behandlar just dans inom kyrkan i sin doktorsavhandling vid Åbo Akademi.
– Dansen var ett vanligt inslag i den kyrkliga traditionen på medeltiden, något som försvann i och med reformationen, berättar Hellsten.
En annan gammal kristussymbol som väcks till liv är enhörningen. Enhörningen förs in i bitar och byggs upp under mässan.
– Inom religionen används ofta symboler, och enhörningen är en sådan som glömts bort. Symbolerna är ibland talande, ibland obegripliga. Enhörningen hör då kanske till de mer svårförståeliga, säger Öhman.
Mässan uppförs i Åbo domkyrka 20 januari klockan 18. Följande medverkar: Florakören, Brahe Djäknar, sopranen Aurora Marthens, tenoren Juho Punkeri, Hilda Kunnola på harpa, Harri Wallenius på klarinett, Samuli Paavilainen på cello, Olli Lehto på slagverk, Tuuli Lempa på orgel och synth samt Niels Burgmann på orgel. Kim Engblom medverkar som ljudtekniker, och har även tillsammans med Ulf Långbacka och Lucas Vogt skapat den elektroniska ljudvärld som används. Katharina Dahlqvist och Björn Öhman är liturger och Ulf Långbacka dirigent.

Ulf Långbacka, Laura Hellsten och Björn Öhman. Foto: Mia Hämäläinen.
Fredrik Häggman
fredrik.haggman@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.