Förflytta dig till innehållet

Turismstuderande ska ge skärgårdsföretag nya idéer och verktyg

Här är en grupp studerande från fem länder på besök på Själö, med värden Janita Aro från Visit Seili i mitten. Foto: John Isaacs


Klimatförändringen kommer att påverka turismen mycket, säger yrkeshögskolelektorn och projektkoordinatorn Kristina Henriksson.
– När somrarna blir för heta för att vara turist i central- och Sydeuropa förflyttas turistsäsongen allt mer till vår och höst. Också vår inhemska turism påverkas och olika metoder för att förlänga säsongen är annars också en målsättning.
Henriksson leder projektet Visit Islands, där studerande från yrkeshögskolan Laurea tillsammans med yrkeshögskolstuderande från fyra andra länder vidareutvecklar idéer för turismföretag på de medverkande öarna.
Nagu är ett sådant ösamhälle, eller egentligen Nagu och Korpo, eftersom också Korpoström deltar i projeketet.

Studerande har också besökt hotell Stallbacken, Själö och Korpoström

Marthahemmet i Nagu är ett av företagen som har gått med och där är gruppen studerande den här veckan inkvarterad.
De besöker företagen och platserna, bollar idéer internt men också tillsammans med företagarna. På fredagen presenterar koncept och tankar för hur turismen kunde utvecklas, Design Thinking heter processen.
I arbetsgrupperna är arbetsspråket engelska och bland annat försöker de studerande via olika fiktiva turistprofiler hitta rätt program- och inkvarteringsutbud för olika målgrupper. Turistprofilerna baserar sig på etnografisk forskning och intervjuer som de har gjort i Åbo och via internet.
Emelie Gottfridsson studerar turismvetenskap vid yrkeshögskolan Linnaeus i Kalmar, medan Mesi Lähteenkorva studerar motsvarigheten vid Laurea. I Finland heter hennes yrkesexamen då restonom. Tyskarna utexamineras som Bachelor of Business Administration, skottarna som Bachelor of Computer Science eller Bachelor of Digital Media.
Gottfridsson jobbar i en grupp som kläcker idéer för Själös turism, medan Lähteenkorva gör det för Korpoström. Hon är uppvuxen i Lojo men bor numera i Nådendal och vet därför hur den korta turismsäsongen i Finland beter sig.
– Sommartid är Nådendal fullt av turister, den här årstiden tystnar staden. Jag har inlett mina studier i år, i januari, men jag är alldeles övertygad om att det här är min bransch.

Kroatisk krögare kan ha mycket gemensamt med skärgårdsföretagaren

Lektorn för de blivande Laurea-restonomerna,Kristina Henriksson, har jobbat med turismutvecklingsprojekt i många år. Hon beskriver hur företagarna i olika europeiska hörn kan ha mycket gemensamt och därför också dra nytta av varandras erfarenheter.
– Det handlar ofta om små familjeföretag där man sliter långa dagar och hårt under en kort säsong. Sedan kollapsar man när säsongen är över.
Vi försöker hitta metoderna för att ändra på det här, vi vill bidra till en hållbar turism inte bara för naturen utan också hållbar med tanke på företagarnas ork.

Erasmusprojektet Visit Islands

Koordineras av yrkeshögskolan Laurea i Esbo. Samarbetar med fyra andra yrkeshögskolor i Europa, i Sverige, Tyskland, Kroatien och Stor-Britannien.
Går ut på att yrkeshögskolstuderande i turismvetenskap – i Finland kallas de restonomer – utvecklar idéer och koncept för lokala turismföretag på fem öar. I Finland deltar företagen Marthahemmet i Nagu, Hotel Stallbacken i Nagu, Visit Seili, Nagu och skärgårdscentret Korpoström.
Under en intensivvecka besöks de deltagande öarna av studerande och lärare. Den här veckan vistas 20 studerande och 10 lärare från fem länder i Nagu och Korpo.
I Sverige deltar företag på Öland, ön i Tyskland ön heter Fehmarn, i Kroatien Vis och i Skottland Orkney-öarna.
Projektet startades i september 2018 och slutmålet är att presentera resultat vid den internationella turistmässan ITB Berlin våren 2021.
Webbsajt: visit-islands.eu

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter