Förflytta dig till innehållet

Turismföretagare: Fast väg till Nagu kunde bidra till säsongsförlängning

Anja Kuusisto

Mikael Granqvist i Nagu vill inte klaga på en dålig turismsommar, tvärtom. Det är möjligt att Hotell Stallbacken (som han marknadsför på engelskt vis, skriver hotell med ett l) går mot sin bästa säsong någonsin.
– Men det som verkligen skulle förlänga säsongen skulle vara fler konferensgäster och grupper, säger Granqvist.
Så om han förlorar en offert för att ordna en konferens frågar han arrangören eller företaget varför de väljer något annat ställe.
– Svaret är ofta att det är så ”besvärligt” då vi ligger bakom en färja, att deltagarna vill hem till kvällen och avståndet är för långt.
I Nagu centrum i gästgiveri Martha hyr och driver Aili Uja verksamheten. Det betyder både restaurangen ”Ailis kryddor” och inkvarteringen i Marthahemmets två hus (Majatalo Martta är här marknadsföringsnamnet).
Hon märker av färjsnacket på ett annat sätt:
– De gäster som övernattar vill starta tidigare på söndagar, och även matgäster kan hänvisa till att de måste iväg tidigt för de vill undvika att köa till färjan. Så folk startar tidigare och tidigare på dagen från Nagu.
– De som har en egen fritidsbostad i Nagu eller längre ut i skärgården kommer förstås oberoende. Men turismen påverkas så klart av att det inte finns en fast väg, säger Uja.

Livlig turismsommar men folk skyndar till färjan

Anja Kuusisto

Plats finns. Mikael Granqvist i hotell Stallbacken skulle gärna se mer konferensgäster som förlänger säsongen. Han tror fast väg till Nagu skulle bidra till det.

Både Granqvist och Uja är turismföretagare vars huvudsakliga gäster inte är båtfolk. Intill Nagu gästhamn finns ett utbud på flera restauranger, och det är där vimlet av båtfolk är som störst.
– Visst händer det att det kommer båtfolk upp hit på morgonmål eller lunch, men också Marthahemmet kan ligga avsides ur båtgästens synvinkel, säger Aili Uja. Avståndet är några hundra meter.
Marthahemmet har liksom Stallbacken haft en livlig sommar, så Uja är nöjd med den gångna säsongen.
– Vi tar en dag i taget, säger Uja, så för oss är det här ok, men turismen är en så viktig näring för Nagu att jag förstår att bron diskuteras.
Med oss menar Uja sin familj. Hennes permanenta hem finns i Tallinn. Hon jobbar nu sin 28:nde sommar i Nagu, och femte som egenföretagare. Hennes man Viktor har också jobbat i Nagu i sommar och deras vuxna, autistiska dotter bor med dem.

Uja hyr Marthahemmet av ett konkursbo

De senaste ägarna till Marthahemmet hann inte verka så många år här.
Ifjol hyrde Uja restaurangdelen för första gången, då stannade den ena av ägarna kvar och drev inkvarteringen. Men i våras kom konkursbeskedet.
– Att ägarna (ett par från Tammerforstrakten red.anm) gick i konkurs var en chock för mig, säger Aili Uja, och först visste jag inte vad jag skulle göra. Men konkursboförvaltaren bad mig hyra både restaurang och inkvartering, och nu har jag ett ettårigt hyresavtal. Men Marthahemmet är till salu och säljs det så bryts kontraktet.
Aili Uja vet inte riktigt vad hon ska tycka om det heller – det kanske duger upp någon penningstark köpare som vill driva stället och så är hon utan business, är hon rädd.
Samtidigt påverkar snacket om konkurs och att stället är till salu hennes rörelse, det händer att folk ringer för att boka rum men börjar med frågan om stället verkligen är öppet.
– Skulle jag vara ung kunde jag tänka mig investeringen själv, men det krävs en långsiktig satsning och mycket jobb för att lyckas som företagare, säger Uja.

Aili Uja. Turismföretagare som ser på Nagu både inifrån och utifrån;; hon har jobbat i Nagu 28 somrar men den fasta hemadressen finns i Tallinn. Foto: Anja Kuusisto

Turisminvesteringar kräver långsiktighet

Det vet Mikael Granqvist, vars Stallbacken gör sin tionde sommar. Med restaurang och inkvartering i ombyggda stall- och ladugårdsbyggnader har han skapat en oas på landet för turister som söker naturens lugn mer än gästhamnens vimmel.
– Men jag skulle aldrig ha gjort den här investeringen om jag inte hade kunnat ta över en släktgård. 2008 när vi öppnade blev det recession och det har tagit många år att komma över plus-minus-strecket, och det handlar inte om att lyfta höga löner.
I sommar har Granqvist haft sammanlagt tio anställda, Uja har haft cirka fem, och då har mannen varit hennes högra hand och sonen hoppat in ibland. Både i Marthahemmet och på Stallbacken är det sommartid mest privatpersoner som är gäster, medan vår och sensommar eller höst kan ge gruppbokningar.
Den här veckan vistas en lägerskola från Svenska samskolan i Tammerfors i Marthahemmet.
– I augusti är andelen finländare/utlänningar ungefär 50/50, säger Granqvist, men tidigare på sommaren är finländarna, ofta från inre Finland, en ännu större andel.
Den här onsdagsmorgonen har Granqvist gjort morgonmål till några inrikesturister som vill se skärgården och ställt fram morgonmål till några byggjobbare som gör elarbeten. Sådana gäster finns året om.
– Men de här finländarna kan inte välja ringvägen, för Houtskär-Iniöfärjan slutade redan gå för sommaren. Så de gjorde en utfärd till Houtskär och tillbaka. Ringvägen är ett fint turismkoncept och kunde gott vara öppet hela september också, tycker Granqvist.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter