Turismbranschen drabbad också i Kimitoön och Pargas


I skärgården är man orolig för att svackan i besökarantal drabbar också sommarsäsongen. Foto: Monica Forssell
— Jo, visst påverkas besöksnäringen på Kimitoön. Men något slutgiltigt är det ännu svårt att säga, säger Kimitoöns turismchef Benjamin Donner.
Till hans kännedom har kommit att flera gruppbokningar på Kimitoön blivit inhiberade.
Men han hoppas förstås att läget hämtar ett uppsving för inrikesturismen med sig. Den visar redan på en ökning, men om det beror på corona eller på en inrikesreseboom av andra orsaker kan Donner inte säga.
Han hoppas att folk nu tar tillfället i akt att pröva på vad Kimitoön har att erbjuda, då de ursprungliga semesterplanerna kanske inte uppfylls.
Niina Aitamurto, turismchef i Pargas stad, säger att just nu är det inställda evenemang som påverkar mest. Men också i Pargas har enligt henne många grupper avbokat sina resor då arbetsresor begränsas, vilket gör situationen svår för många företag.
— Pargas är ju en sommardestination, så än så länge råder ovetskap om vilken påverkan framöver blir. Vi vet ju inte hur länge det här räcker.
Aitamurto ser dock situationen som allvarlig för turismen.
Stängda gränser påverkar i Ölmos
På Ölmos semesterby Meripesä på Kimitoön, där man har 20 enheter för uthyrning, vet man att det rådande läget kommer att påverka årets resultat.
— Vi klarar nog av det med vår rådande ekonomi, men inkomsterna kommer att bli mindre, säger Markku Lindroos, som driver semesterbyn.
Främst är det de stängda gränserna mot Baltikum som påverkar, eftersom de gäster från Baltikum och Ryssland som kommer före midsommar utgör ungefär 20 procent av omsättningen.
Dock vet Lindroos att om gränsen är öppen så kommer gästerna: här är de trygga i sina stugor och på sina fiskeutfärder.
— Förblir gränserna stängda till midsommar har det en stor inverkan på vår verksamhet, säger Lindroos, som anar att det värsta gällande krisen fortfarande är framför.
Många gäster har hört av sig, och man har gjort individuella arrangemang så att en större grupp har flyttat sin semester framåt, en annan avvaktar och hör av sig några dagar innan om man väljer att komma.
Kasnäs håller öppet
I Kasnäs är hotellchef Tanja Liljeqvist glad över att många trots allt valde att komma till Kasnäs under veckoslutet. Inte fler än 12 av de 41 hotellrummen var tomma, och dessutom hade man gäster i både restaurangen och på caravanområdet.

Alla verksamhetspunkter i Kasnäs håller tills vidare öppet. ÅU-foto
Även om badhuset fortfarande är öppet, är verksamhet som till exempel simträningar och badhusets egna vattengymnastikgrupper avbokade.
— Vår verksamhet fortsätter för övrigt som vanligt, men med effektiverad städning, och vi håller allting öppet. Men förstås följer vi med läget och myndigheternas anvisningar hela tiden, säger Liljeqvist.
Dock har fler grupper avbokat sitt besök i Kasnäs, och Liljeqvist befarar att fler kommer att göra det.
I Kasnäs har man också fått samtal gällande sådana som bokat resa till varmare länder, men nu överväger att istället komma till Kasnäs.
Läget tär rejält på branschen
— Alla utbildningar, alla möten, alla konferenser i mars och långt in i april är inhiberade, säger Stephan Kristiansson vid Strandbo Group i Pargas.
Han påpekar att i vissa av gruppbokningarna ingår dessutom övernattningar, vilket gör att även hotellverksamheten känner av det. Några siffror ger sig inte Kristiansson i det här läget på att uppskatta.
— Det är mycket, säger han.
Kristiansson menar att det här kommer att tära på branschen rejält.
— Vi får se vad det här för med sig. Jag hoppas att det här är förbi till sommaren, säger han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.