Turismåret i Pargas hade det mesta – inrikesresenärer höll liv i skärgården

I vanliga fall skulle turismteamen i Pargas och andra kommuner som bäst sannolikt återhämta sig från de stora mässorna som brukar ordnas i början av året. Men inte i år.
Trots det är förväntningarna på den kommande turismsommaren höga. Den digitala marknadsföringen pågår för högvarv – och man förbereder sig också för en tid efter coronapandemin.

– Vi jobbar tillsammans med Visit Finland en hel del med att hålla oss relevanta för utländska turister och med att påminna dem om att vi fortfarande finns här då man igen kan resa. Det finns helt garanterat ett uppdämt resebehov, säger Pargas stads turismchef Niina Aitamurto.
Ett annorlunda år
Fjolårets turismstatistik för Pargas del talar om en verklig berg-och-dalbana. Det blev både plus och minus i kanten.
Ringvägsstatistik 2020 resenärer/cyklister
- Lilla Ringvägen 30 700 / 4 432 (+43 % jämfört med 2019)
- Stora Ringvägen 22 700 / 4 050 (+37 %)
Ringvägsresenärer statistikförs endast på de avgiftsbelagda etapperna (Nagu-Själö-Hanka och Mossala-Dalen).
Aitamurto kan se tillbaka på ett väldigt annorlunda år, där de stora rubrikerna i kvällstidningarna under sommaren trots allt bara var en droppe i havet.
– Situationen där i juli blev litet tillspetsad, men sist och slutligen normaliserades läget redan efter några dagar. I själva verket blev sommaren som helhet riktigt bra, säger hon.
Marknadsföring först efter myndighets-ok
Förra våren förde med sig stora förväntningar, men utbyttes snabbt i en nervpirrande övning i att hålla andan tills Social- och hälsovårdsministeriet i slutet av maj kom med budet om att inrikesturismen åtminstone delvis får grönt ljus.
– Innan det hade vi som kommunal turismorganisation i praktiken inga som helst möjligheter att marknadsföra regionen. Vi kom i april överens med NTM-centralen och Nådendals stad om att gemensamt gå in för en förlängning av ringvägssäsongen med tre veckoslut i september.
Skärgården klarade sig bra
Då ringvägarna öppnade körde högsäsongen, som vanligtvis brukar låta vänta på sig till efter midsommar, i praktiken i gång med det samma.
Under normala somrar ligger andelen inrikesresenärer i skärgården kring 75 procent, men i fjol var den siffran 89 procent. Andelen utländska turister störtdök förstås på grund av reserestriktionerna.
Övernattningsstatistik i Pargas i fjol
- Perioden juni–augusti
Totalt: +16 % jämfört med 2019
inhemska resenärer: +38 %
utländska resenärer: -61 % - Hela året
Totalt: +9 %
inhemska: +29 %
utländska: -51 %
källa: visitory.io
I statistiken räknas övernattningar från inkvarteringar med fler än 20 bäddplatser, mindre inkvarteringar statistikförs inte i de officiella siffrorna.
– Skärgården var en av de få regioner som faktiskt ökade antalet turister jämfört med vanliga år, då man ser till hela Finland backade övernattningarna med 38 procent. Skärgården lockade och rent generellt kan man ana sig till att mindre orter och mer glesbefolkade trakter har lyckats bättre. De stora städerna och Åland har tappat mest, säger Aitamurto.
För Ålands del beror tappet först och främst på att de svenska turisterna i praktiken uteblev helt och hållet.
Hoppas på ännu mer utspridd säsong
Målsättningen med att förlänga säsongen lyckades hyfsat bra, eftersom man för både september och oktober kan se en ökning i antalet övernattningar (+16 respektive +8 procent).
– De satsningar vi gjorde i fjol syns faktiskt i statistiken och vi hoppas att folk också i år förstår att utnyttja hela säsongen. Det verkar som att resenärer är ute i god tid med sina bokningar i år.
– Vi har också märkt av en viss ökning i efterfrågan vintertid. Den ordentliga vintern har gjort att man också kan tänka sig skärgården under sportlovet. Stugbokningarna är fler än de brukar vara.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.