Tunturitec utvidgar och rekryterar


I nya hallen. Vd Harri Tunturi (t.v.) tillsammans med produktionschef Matias Eriksson och styrelseordförande Robert Tunturi. Foto: Mikael Heinrichs
Att säga att maskinverkstaden Tunturitec för tillfället växer så det knakar är ingen överdrift. I februari tog man i bruk den utbyggda svetsnings- och plåthallen på 1 300 kvadratmeter och har nu sammanlagt 3 500 kvadrat hallutrymme till sitt förfogande på Norrbyåsen.
– Det blev nödvändigt att utvidga eftersom bestämmelser kräver att svart stål och rostfritt samt andra specialstål hanteras i skilda utrymmen. Dessutom planerar vi att utvidga våra personalrum i och med att antalet anställda ökat, säger bolagets vd Harri Tunturi och får medhåll av brodern och styrelseordföranden Robert Tunturi.
– Faktum är att vi har haft en skriande brist på monteringsutrymmen då andelen svetsningsjobb ökar hela tiden, säger produktionschefen Matias Eriksson.
Antalet anställda är för tillfället omkring 30 i Tunturitec samt dotterbolaget W-rix som specialiserat sig på vattenbehandlingsutrustning. Det finns ett visst tryck på ytterligare nyanställningar, men just nu har man problem med att hitta kunnig arbetskraft. Konkurrensen inom branschen är hård.
– Vi har foten inne också i Nystad hos Valmet Automotive på det viset att vi levererar komponenter och material till deras monteringsprocesser. Bildelar tillverkar vi inte, men är trots det med på ett hörn och kan rida på den vågen, säger Harri Tunturi.
Samtidigt konkurrerar man sannolikt om samma arbetskraft.
Själva byggarbetet med den nya hallen krävde sist och slutligen aningen mera sprängarbeten än man först hade räknat med, men trots det höll budgeten för nybygget. Tunturitec har också beviljats investeringsstöd av Närings-, trafik- och miljöcentralen för nybygget.
– Staden har varit välvilligt inställd under hela processens gång och vi har också kommit bra överens med våra grannar, säger Harri Tunturi.
Han medger att man hade utvidgat också utan NTM-centralens stöd, men tack vare stödet har man kunnat utrusta hallen ännu mer ändamålsenligt.
– Vi har till exempel satsat på belysningen och tagit i bruk ett system där led-belysningen släcks där det inte finns verksamhet. På det viset sparar vi i kostnader då belysningen inte står på i onödan i hela hallen om det händer saker bara i ett hörn, säger Harri Tunturi.
Staden har varit välvilligt inställd under hela processens gång och vi har också kommit bra överens med våra grannar.
Då vi tittar på ritningarna inne på kontoret börjar tomtgränserna vara rätt så nära byggnadsmassan. Det är snart fullbyggt på tomten i nuläget, något som Tunturi också medger.
– Världen ändrar och för oss gäller det att hänga med i den utvecklingen. Samtidigt som vi söker efter sätt att betjäna våra nuvarande kunder bättre är vi förstås också ute efter nya kunder.
Tunturitec är rätt så lokala och vi betjänar stål- och processindustrin i vår trakt medan W-rix har en helt annan marknad internationellt sett, säger Harri Tunturi.
Företagets nyligen auditerade ISO 9001-certifiering ställer sina krav på verksamheten och gör att man inte kan rusa framåt hejvilt. Företagets maskinpark är konkurrenskraftig i dagens läge, men trots att man nu utvidgat på svets- och plåtsidan lirar man i en annan klass än till exempel Paramet som specialiserat sig på tjockare material.
– Vår kundkrets är bred och omfattar i princip allt från livsmedelsindustrin till bil- och gruvindustrin, säger Harri Tunturi.
Att det finns en tanke om att gå från maskinverkstadstänket mot ett mer fabriksmässigt tänk är inget Tunturi sticker under stol med.
Tunturitec håller öppet hus på fredag och väntar sig åtminstone ett sextiotal samarbetspartners från olika håll av landet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.