Tullen i Åbo beslagtar allt mer förbjudna ämnen i paket och brev


Tullen i Åbo. På adressen Pansiovägen 45 verkar Åbo tulls enheter; brottsutredningen, skatteutredningen och en av fyra rörliga enheter. Arto Kurkela, biträdande chef, berättar att de varor man beslagtar oftast är narkotika och otillåtna ämnen.
– Nej, dit går vi inte in, det kan stå skrivet saker på väggarna som du inte får se, säger Arto Kurkela.
Det är bara att backa och acceptera att Tullens operativa enhet i Åbo har uppdrag som måste hållas hemliga.
I dag får Tullen inte göra tillslag utan goda grunder innanför EU:s gränser. Tullen samarbetar med polisen och gränsbevakningen och genomför riskanalyser.
Inget ska med andra ord läcka ut på förhand.
Hamnar, flygfält och varuterminaler utgör den operativa tullarbetarens arbetsplats. Tillslag görs varje dag i Åbo med omnejd, enligt Arto Kurkela, biträdande chef för den operativa verksamheten i Åbo.
Varje grupp har så gott som alltid med sig en narkotikahund och narkotika och mediciner som inte godkänts i Finland hör till de absolut vanligaste beslagen.
– Men den sorts övervakning som ökat mest de fem senaste åren är den som sker över vanliga postförsändelser, berättar Kurkela.
De flesta varor som beställs från utlandet är helt lagliga.
Men Tullen får nys om allt flera försändelser som innehåller farliga eller förbjudna ämnen.
Det kan gälla mediciner men även livsmedel och leksaker.
Åbo tull
Det finns fyra operativa grupper inom Åbo tull – i Egentliga Finland, Satakunta, Österbotten och Birkaland (samt Mellersta Finland).
Baserna, där det finns personal, ligger i Åbo, Raumo, Tammerfors, Björneborg, Jyväskylä, Vasa och Karleby.
Den operativa gruppen med bas i Åbo rör sig mellan Nystad och Salo. Det finns även en beskattnings- och en brottsutredningsenhet i Åbo.
Tidigare satt tjänstemännen i gamla Rettigska tobaksfabriken i Åbo hamn medan förtullningen skedde vid kontoret på Hamngatan. Numera finns tullen i Åbo på Pansiovägen 45.
Nyligen avvisade Tullen ett stort parti plastleksaker då de utgjorde en kvävningsrisk och innehöll ämnen som kopplats till hormonstörningar.
Tullgrupperna gör inte tillslag på vanliga postkontor eller hos andra postkurirer i staden, utan kontrollerna sker redan vid hamnar eller vid Postens sorteringshall i Lundo.
Vi befinner oss i Kurkelas arbetsrum i tullens administrations lokal i ett av organisationens tre vita hus på Pansiovägen.
Här är det välordnat – Kurkela skrattar och förklarar att det beror på att han nyss kommit från semestern.
I övrigt är hans vardag pappersrik med många olika rapporter som ska skrivas.
Kurkela har jobbad vid Tullen sedan 1981, och har under de senaste åren inte varit ute på fältet.
Ute på fältet betyder för Kurkelas grupp Åbo med omnejd – från Nystad till Salo, inklusive skärgården med både Pargas och Kimitoön.
Tillslagen i skärgården har minskat drastigt sedan år 1995 då Finland gick med i EU:s tullunion.
– Innan dess var hamntrafiken i gästhamnarna betydligt livligare och alkoholsmugglingen också. Då var det alltid spännande händelser på gång. Då hade vi två tullbåtar. Numera finns bara tullbåtar i Kotka och Helsingfors.
De flesta av dagens tillslag sker i hamnarna, färre människor smugglar inom flygtrafiken.
Men exempel finns förstås, bland annat dyker det ibland upp otillåtna mängder cigaretter från Polen vid Åbo flygfält.
Den största mängden narkotika som beslagtagits i området för Åbo tull (se faktarutan) togs i Vasa. Det var frågan om över hundra kilo amfetamin.
– Hur stora mängder det räknas som beror ju på hur många doser det räcker till, säger Kurkela.
Djur samt delar av djur hör också till Tullens bevakningsområde.
Ett legendariskt exempel är mannen från Närpes i Österbotten som hade plockat ägg ur fågelbon samt fört in fågelägg från Sverige, Norge och Island åren 1999–2011.
Han samlade 10 000 ägg och dömdes både till skadestånd på 250 000 euro samt villkorligt fängelse.
Det är det största utredda enskilda naturskyddsbrottet i Finland någonsin.
En tråkig utveckling är att allt flera tullarbetare på fältet upplever motstånd.
– Det kan vara både muntligt och fysiskt, men motstånd är det, säger Kurkela.

Han vet vad du har – och var. Labradoren Bruno arbetar vid Tullen med husse och arbetskamrat Klaus Renfors.
Narkotikahunden Bruno är ständigt med sin husse och arbetskamrat
Fyraåriga labradoren Bruno har mycket energi på måndagsförmiddagen.
Glad är han också, narkotikahunden.
Han har just påbörjat sin utbildning, berättar husse och arbetskamrat Klaus Renfors.
Renfors har varit hundledare i sitt arbete som tulltjänsteman i femton år. Bruno är hans fjärde hund.
Hur är det att jobba med en hund?
– Det är roligt, det är alltid trevligt att ha en hund med i arbetsgemenskapen. Men det är också utmanande. Man måste lära sig att lyssna på hunden och uppfatta minsta lilla händelse och tecken. En hund blir lätt uttråkad, den måste också få ha roligt. Därför gör vi mycket roligt tillsammans; vi leker, vi badar, säger Renfors.
Man räknar med att en knarkhund jobbar effektivt i sju–åtta år, men det är individuellt och beror mycket på arbetsmiljön. Den ska vara van vid folkmassor och kunna koncentrera sig.
EU:s tullunion fyller 50 år
Tullunionen består av EU:s medlemsstater, som för närvarande är 28. Finland har hört till tullunionen sedan år 1995. Unionen grundades 1.7.1968 av Nederländerna, Belgien, Italien, Luxemburg, Frankrike och Tyskland.
EU har en gemensam tullagstiftning och enhetlig tullverksamhet, vilket förenklar företagens handel samt ska se till att finska företag har samma konkurrensförutsättningar och likadana marknader som andra företag som är verksamma inom EU:s område.
Tullens uppgifter är bland annat att övervaka att man i handeln med varor iakttar regler som tryggar människors hälsa, säkerhet och livsmiljö. Tullen övervakar livsmedel och leksaker, för att de inte ska medföra fara för konsumenterna.
Tullen ska bekämpa förfalskning av varor för att skydda arbetsplatser inom EU och för att säkerställa att produkterna är säkra för användarna. Tullen ska stoppa resenärer som transporterar stora mängder kontanter och undersöka att pengarna inte används för att finansiera terrorism eller annan brottslig verksamhet.
Tullen beslagtar årligen narkotika, dopningsmedel, tobak, snus och illegala läkemedel vid gränserna. Tullen ska också bekämpa bedrägerier.
Tullen skyddar utrotningshotade djur- och växtarter genom att övervaka handeln med hotade arter eller delar av arterna.
Till och från EU importeras eller exporteras varje minut 4,5 tusen ton varor till ett värde av 6,6 miljoner euro. EU:s andel av världshandeln är 15 procent. EU-tullarna handlägger 313 miljoner tulldeklarationer årligen.
Källa: Tulli.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.