Tufft sparande och tuff ordväxling då Pargas budgetmöte börjar


Pargasfullmäktige är samlat till budgetmöte på tisdagseftermiddagen. Foto: Anja Kuusisto
När Pargasfullmäktiges budgetmöte övergår till gruppanföranden – cirka tvåtiden på tisdagen – är det uppenbart att det ska bli flera omröstningar innan den föreslagna budgeten kan klubbas av ikväll.
Stadsdirektör Patrik Nygrén har visserligen i sitt inledningsord sagt att han hoppas att ”om man får önska, och det är ju snart jul” så skulle ändringsförslagen som görs vara kostnadsneutrala eller i varje fall inte öka på stadens skuldbörda.
Skuldbördan är nämligen redan stor, och budgeten innebär att staden ökar låntagningen med omkring 3 250 000 euro.
Men det är inte enbart de bekymmersamma penningfrågorna som får fullmäktigeförsamlingen att tystna och lyssna. Det finns andra svåra frågor som kommer till tals.
Saml och Vänstern förenas i en efterlysning på öppenhet och tillit
När Samlingspartiets gruppanförande görs av Markku Orell tackar han för strategiarbetet i staden, men påminner samtidigt om att det är samma fullmäktige som har godkänt strategin, och om att strategin där öppenhet är ett ledord också bör omfatta stadens tjänstemän.
Han säger också vad han syftar på: förtroende ska inte finnas bara mellan politikerna, det måste också finnas mellan tjänstemän och politiker, och det tycker han att styrelsearbetet under det gångna året inte alltid gett prov på.
— Flera gånger har vi stadsstyrelsen fått en beredning vi inte varit nöjda med, och andra gånger har vi inte fått veta allt, först i sista stund kommer något fram, såsom de satsningar som nu ska göras för Vapparvägens affärskvarter, säger Orell.
Beredare i stadsstyrelsen är stadsdirektören.
I Sverige är det pop att tala om tillit, säger Nina Söderlund, VF i sitt gruppanförandet. Tillit finns det brist på här ibland, och det oroar.
— Utvecklingen av Vapparvägens affärskvarter och skolfrågan Sunnanberg hör de till ärenden där öppenheten har saknats, säger Nina Söderlund.
I frågan om Vapparvägen är det speciellt stadens tomtköp – något som antas bli en tomt för Lidl intill Vapparvägen och Segelrondellen – som väcker kritik.
I budgetförslaget har affärskvarterets lösningar budgeterats för 575 000, och hela projektet skulle bli 1,2 miljoner för staden. TOK:s skulle ha finansieringsandel på drygt 700 000.
”Stormiga 2018 är bakom oss”
Grönas gruppanförande görs av Helena Särkijärvi, som börjar med att konstatera att det har varit ett stormigt år.
Hon tackar också för det breda och konkreta strategiarbetet i staden, och för att strategin i sig är grönare än vad staden någonsin tidigare presterat.
Att 2018 har varit ett händelserikt och delvis dramatiskt år i Pargas, var något som också stadsstyrelsens ordförande Mikael Holmberg, SFP, lyfte fram i inledningen.
— Barnskyddet var i rubrikerna i början av året, liksom Arkea-härvan, och många mögelhus har vi, säger Mikael Holmberg med en liten suck i sina inledningsord till budgetmötet.
–Men i fråga om barnskyddet har staden också lärt sig att tar man på allvar tag i något kan man skapa förändring, och nu ser det mycket bättre ut på den fronten. Sen har till exempel Rävsundsbron och Pargasleden skapat positiva rubriker, som stora projekt som går framåt, säger Mikael Holmberg, och nämner ännu stadens bildningssektor har fått toppbetyg i nationell jämförelse.
Holmberg påminner också om två andra händelser då Pargas varit nationellt nyhetsstoff, på gott och ont. Han talar då om Finferries förarlösa färja och om Airiston Helmi.
Mötet fortsätter med behandling av budgettext och investeringar
Efter gruppanförandena blir det kaffepaus (klockan 15) och sedan övergår fullmäktige till behandling av textdelen av budgeten och investeringsbudgeten.
ÅU återkommer.
LÄS OCKSÅ:
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.