Tufft att få 344 miljoner euro att räcka för spårvagn i Åbo – ledningsdjungeln under jord blir en verklig utmaning

– Den största utmaningen att bygga spårvagnsskenor i Åbo är hela rutten i sig, eftersom så mycket arbete måste göras under jord. Där finns det en ledningsdjungel, som man borde stå vid en uppgrävd gata för att förstå, säger Juha Saarikoski, vd för spårvagnsbolaget i Åbo, Turun Raitiotie.
Spårvagnsskenorna kräver nämligen inte bara pålning utan också att all kommunal infrastruktur under jord, som elledningar, avlopps- och vattenrör, flyttas och byggs på nytt närmare husväggarna på de gator som berörs. Först efter det kan de gamla ledningarna och rören rivas och pålningsarbetet för spårvagnsskenorna börja.

”Alla gator måste rivas upp”
Det handlar om gatorna på en 12 kilometer lång sträckning mellan Kråkkärret och hamnen.
– I praktiken betyder det att alla gator måste rivas upp från husvägg till husvägg, säger Lauri Räty, planeringsdirektör.
Till det kommer omfattande arkeologiska utgrävningar, som måste göras på ett väldigt stort område.
Investeringsbeslut i december 2025
Men vänta nu, det finns väl inget beslut på att Åbo ens ska ha spårvagn? Nej, det så kallade investeringsbeslutet fattas i december 2025.
Men den detaljerade planering som nu pågår ska ta fram en så realistisk helhetskalkyl som möjligt för spårvagnsprojektet i Åbo.
Den kalkylen ska stadsfullmäktige och de politiker som väljs i kommunalvalet i april nästa år ha som grund då de fattar beslutet om Åbo stad ska investera i spårvagn eller inte.
Siffror från maj 2022
Spårvagnsalliansen räknar med siffror från maj 2022. Enligt dem skulle spårvagnsprojektet kosta 344 miljoner euro plus 42 miljoner euro för spårvagnarna.
– Spårvagnar är gjorda av metall och innehåller mycket elektronik, vars komponenter också har blivit dyrare sedan dess, säger Lauri Räty.
– Det är omöjligt att säga vad slutsiffran blir. Alla vet att världen har förändrats de senaste åren, säger Juha Saarikoski, som befarar en kostnadsökning.
Målet är att hålla sig till summan
Han säger ändå att målet är att hålla sig så nära 344 miljoner euro som möjligt efter indexjustering, eftersom det är den summan som stadsstyrelsen har räknat med när den godkände att planeringen kör i gång.
– På det sättet ökar också sannolikheten att projektet får godkänt jämfört med om kostnaderna skenar, säger Saarikoski.
600 meter till hållplatsen
Lauri Räty säger att en tredjedel av Åboborna år 2050 ska ha högst 600 meter till närmaste spårvagnshållplats.
Spårvagnsrutten planeras med andra ord inte för dagens Åbo utan ska förena planerade tillväxtområden, som Österås där dagens småindustriområde ska bli stort nytt bostadsområde.
– Det är som när hamnverksamheten koncentrerades till Nordsjö i Helsingfors. Då frigjordes tidigare hamnområden som Fiskehamnen och Busholmen för nya bostadsområden, med spårtrafik. Jag ser en motsvarande utveckling i Åbo nu, säger han.

Offerter på tretton spårvagnar
Åbo behöver tretton spårvagnar för sträckan mellan Kråkkärret och hamnen.
Parallellt med planeringen pågår förberedelserna för att kunna få offerter av spårvagnstillverkare när det finns ett investeringsbeslut.
– Ett villkor är att tillverkaren ska ha levererat spårvagnar till någon annan stad i Norden. Då vet vi att de klarar av våra vintrars utmanande väderförhållanden, säger Ville Sjöholm, specialist på spårvagnar.
Spårvagn i Åbo
- I första fasen behövs 13 spårvagnar.
- Spårvagnsalliansen räknar med 37 meter långa vagnar som rymmer 260 passagerare. Vagnarna ska kunna köras åt bägge håll.
- På sträckan Kråkkärret–hamnen ska det finnas 20 hållplatser.
- Byggs hela nätet ut på lång sikt med flera förgreningar så att det går spårvagn också till Reso, Runosbacken, nya havsnära västra Åbo och Skansen kan det bli tal om sammanlagt 40–50 spårvagnar och ett nät på sammanlagt 50–60 kilometer.
Men hallå!
Vakna nu, beslutfattare! Ni kan ju inte sova gott om nätterna och se detta vansinnesprojekt sluka alltmer av våra skattemedel. Det är rent begråtligt att ingen ännu har visat så mycket stake för att få stopp på galenskapen. Lägg ner. Nu.