Tuffa tongångar på distans — Pargasfullmäktige hade svårt svälja balanseringsprogram


Stadsdirektör Patrik Nygrén med ryggen mot kameran, övriga fr v Monica Avellén, Mikael Holmberg och Tarja Rinne vid Pargasfullmäktiges distansmöte. Övriga ledamöter deltar över nätet, via tjänsten Teams. Foto: Anja Kuusisto
Balanseringsprogrammet för Pargas ekonomi hann egentligen bli föråldrat redan innan det nådde fullmäktige. Förklaringen är coronatidens effekter.
– Två år av kraftigt negativa resultat ligger bakom oss. Coronaeffekterna kommer därtill, så inte ens balanseringsprogrammet är nog för våra sparbehov, sa stadsdirektör Patrik Nygrén till fullmäktige innan ”Balanseringsprogrammet 2020–2022” behandlades på tisdagskvällens möte.
Pargas kan få fördela nästan en miljon till företagare
Innan det höll Nygrén en coronauppdatering, och den innehöll en trösterik hälsning till småföretagare.
Det verkar som att staden får nästan en miljon euro – 970 000 euro – att fördela som företagsstöd. Det kunde ge 2000 euros stöd till nästan 500 företag, enligt vissa villkor.
– Fler företag kunde vara i kontakt med staden, hälsar Nygrén.
Balanseringsprogram med många åtgärdsförslag
Första punkten på fullmäktigemötet var balanseringsprogrammet, som innebär en lång lista med åtgärder och förslag på åtgärder, se faktaruta längre ned.
Elevantalet minskar på sikt i staden, då ska skolnätet granskas. Bör staden äga gästhamnar, eller borde man sälja bort fastigheterna och hyra ut marken – är ett annat exempel.
Att svälja programmet blev svårt. Det krävdes fem omröstningar och slutade med att hela programmet omdefinierades, det är nu ett förslag till balanseringsprogram.
Lång debatt om balansprogrammet
Maria Lindell-Luukkonen, SDP var först ute och var kritisk till att nämnder och sektioner inte hade hunnit diskutera programmet. Hon ville remittera ärendet och fick understöd av partikamraten Widar Nyberg.
– Jag godkänner det inte heller så här, sa Kaj Karlsson, SFP, vi borde ha kunnat diskutera innehållet mer innan vi godkänner en helhet.
Markku Orell, Saml, var böjd hålla med om den motiveringen, trots att han understödde programmet.
– Tidtabellen kräver att vi går framåt, sa Orell, men också jag tycker att tjänstemännens dialog med politikerna har haltat ordentligt.
Lotta Laaksonen, Vf, ifrågasatte varför så mycket köptjänster nämns och Christer Friis, SFP, sa sig stöda remissförslaget.
Omröstningen om remiss slutade 17-17
Omröstningen om remissförslaget blev jämn. SFP sprack rejält.
Rösterna föll 17-17 och ordförande Tarja Rinnes röst avgjorde, programmets behandling gick vidare.
Flera SFP-are höll med SDP och Vf, men resten ville liksom Saml och Gröna gå vidare.
Då ville Friis att punkten om gästhamnar skulle strykas. Kaj Karlsson understödde det förslaget.
Minskat bidrag till enskilda väglag och färjor?
– Jag vill också stryka den punkt som talar om ett minskat bidrag till enskilda väglag och färjor, annars har vi snart ingen trafik alls till sju öar, sa Kaj Karlsson.
– Såsom den där jag bor, sa Nina Söderlund, Vf, som understödde Karlsson förslag och sedan hade ett eget förslag: att det i programmet skrivs in att det är ett förslag på balanseringsprogram.
Mikael Holmberg, SFP, sa att han helt håller med om Friis och Karlssons förslag, men nu måste alla punkter och alla utgiftsposter i staden gås igenom.
Markku Orell föreslog att fullmäktige åtminstone skulle godkänna de sektorvisa sparsummorna.
Det förslaget understöddes av Kurt Lundqvist, SFP, för att ”vi åtminstone på något sätt skulle komma vidare”.
Regina Koskinen, SFP föreslog att fullmäktige får en rapport om verkställigheten av programmet i september.
Serie av omröstningar följde
Efter en kort paus blev det omröstningar. När de görs på distans via upprop till 35 ledamöter tar det också klart mer tid än då alla kan trycka på en knapp i fullmäktigesalen samtidigt.
Friis förslag om att stryka gästhamnspunkten förlorade med rösterna 9 mot 25.
Kaj-Johans Karlssons förslag om att stryka punkten kring minskade bidrag för väglag vann omröstningen.
Han fick medhåll av 23 ledamöter, endast 11 röstade enligt styrelsens förslag.
Markku Orell drog tillbaka sitt förslag.
Följande omröstning gällde Nina Söderlunds förslag om att hela programmet är ett förslag. Det vann omröstningen med rösterna 23-11 och blev därmed fullmäktiges beslut om balanseringsprogrammet.
Plock bland åtgärder i balanseringsprogrammet 2020–2022
Anpassa fastighetsmassa och övrig infra till verkliga behov.
Omorganisera och riv/sälj taxistationen vid Pargas torg.
Ska staden äga sina gästhamnar? Eller sälja och långtidsarrendera marken?
Effektivera mötesförfarande.
Se över personalförmåner, såsom subventionering av luncher och kaffe.
Minskat antal köptjänstplatser i Bantis.
Granskning av skolnätet. En utredning om skolnätet startar hösten 2020.
Anpassning av timresursen till minskat elevantal.
Utveckling av vårdkedjor. På sikt minskning av långvårdsplatser.
Satsning på hemvården- och hemsjukvården samt dess personal.
Ombyggnad av Malmkullas tvåpersoners rum till 1-personsrum.
Coronastrul och -anpassning
Pargas stadsfullmäktiges första distansmöte under coronatiden skulle börja klockan 17 men man kan säga att de började efter en 50 minuters uppvärmning.
Orsaken till strulet i början av mötet var att många ledamöter hade loggat in på en testlänk och när alla var samlade i samma forum tog namnuppropet över nätet en längre tid än då alla är i samma rum.
Den något förvirrade mötesstarten fungerar också som en påminnelse om att ingenting är riktigt som vanligt.
Enligt stadsdirektör Patrik Nygrén har staden klarat coronatiden hittills bra.
Den egna beredskapen inom vården och äldreomsorgen har byggts upp tillsammans med sjukvårdsdistriktet, distansundervisningen i skolorna har fungerat bra, sade Nygrén som också berättade om kulturens nya digitala sätt att jobba, att tandvårdspersonal och bildningspersonal delvis har omplacerats till vården med mera.
Texten korrigerad klockan 22.25. Punkten om minskade bidrag för enskilda väglag och färjor ströks, enligt Kaj-Johan Karlssons förslag.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.