Tuffa tider för gymmen i Pargas och Kimito – ”Det är svårt att agera då du inte har någon aning om vad närmaste framtiden för med sig”

Gymmen i skärgården har förhoppningar om att den drygt ett år långa Via Dolorosa-färden för dem nu ska ligga i backspegeln.
För gymmen har coronapandemin kantats av uppskjutna utvecklingsplaner, kundbortfall och stängningar vilket synts inte minst i plånböckerna hos entreprenörerna bakom verksamheterna.
– Inte har det varit lätt. Till en början tog jag mycket stress över saken och i tankarna snurrade det att försöka stå ut på bästa möjliga sätt, säger Ville Ranta-aho som är ägare för FysioGym i Pargas.
Utvecklingsplaner sköts upp
Det 2017 öppnade Pargasgymmet var under våren 2020 stängt i två månader varpå platsen vid två tillfällen till tvingades hålla fast dörrarna.
Tilläggsgymmet på övre våningen skulle byggas under fjolåret, men fick skjutas upp med ett år. Detta var också fallet för flera andra utvecklingsplaner.
Coronapandemin har också skärt ner på antalet personer som tränar i gym och enligt Ranta-aho har FysioGym under våren 2021 haft minst en tredje del färre besökare i gymmet än under samma period år 2019, det vill säga innan pandemin.
Ranta-aho ser ändå positivt på framtiden.
– Vi har en officiell invigning av den nya gymdelen i höst och huvudsaken är att komma vidare från det här och att vi hålls friska, säger Ranta-aho.
Plåster på såren för FysioGyms del då gymmet varit mindre besökt är ändå fysioterapiutbudet samt arbetet med PIF Akademin och Piftis, träning för elever i årskurs 1-4.
Omsättningen minskade med tjugo procent
På Kimitoön har Actiwell sedan maj sakta kört i gång med gruppträningarna igen.
Utöver att gymmet enligt restriktioner var stängt ett par veckor under våren har människor haft tillgång till stället.
Enligt Peter Eggert som driver Actiwell har det senaste året varit både utmanande och mentalt tungt.
– Det är svårt att agera då du inte har någon aning om vad närmaste framtid för med sig, säger Eggert.
Jämfört med 2019 minskade Actiwells gymbesökare under år 2020 med drygt 23 procent. Jämförs siffrorna med år 2021, ligger prognosen på runt 20 procent färre gymbesökare än år 2019.
Det lustiga med det senaste året har varit att vi haft mer jobb, men mindre inkomster.
Peter Eggert
För att plöja sig igenom de olika restriktionerna som under det senaste året funnits, utvecklade Actiwell bland annat ett bokningssystem, så att människor exempelvis visste när det var möjligt att gå och träna då det enbart var möjligt för tio personer åt gången att vara i gymmen.
– Ser vi på ekonomin så minskade vår omsättning under år 2020 med cirka tjugo procent jämfört med år 2019. Det lustiga med det senaste året har varit att vi haft mer jobb, men mindre inkomster, säger Eggert.

Då gruppträningarna har skurits ner till det minimala och vissa, bland annat kampsporten helt försvunnit från dagordningen, är Eggert ändå oerhört tacksam över att en stor del kunder hållit sig kvar som medlemmar.
Trots att de eventuellt inte ens har tränat.
Fysioterapin, hyresvärdens emotkommande gällande hyror och det faktum att flera funnit vägen tillbaka till gymmet sätter också en positiv prägel på framtiden.
– Inte kommer vi att kasta in handduken. En efterfrågan finns och vaccinationerna kommer förhoppningsvis ändå att normalisera läget förr eller senare. Vi försöker hålla oss positiva fast det varit tungt, säger Eggert.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.