Förflytta dig till innehållet

Tuffa beslut väntar utflyttade finländare i Sverige

äldre man och kvinna

Kaj och Mirja Gardberg. Foto: Privat


Fram till den 14 juni vill de finländska myndigheterna att exempelvis svenskar undviker icke-nödvändiga besök i Finland. Också Sverige har förlängt sin avrådan om icke-nödvändiga resor till utlandet.
Personer med finskt medborgarskap får dock resa till Finland.
Så här resonerar några som flyttat från Åbo och Åboland, om att resa till Finland och hälsa på släkt och vänner:
Mirja och Kaj Gardberg, födda och uppvuxna i Åbo, planerar att komma till Finland mot slutet av juni.
De är båda finska medborgare men bor i Enköping, och äger en sommarstuga i Erikvalla på Kakskerta.
Paret har seglat i 60 år och brukade segla från Stockholm till sommarstugan i Åbo varje sommar.
— Men i fjol gjorde vi vår sista seglats till Finland. Vi har upplevt fantastiska seglatser under åren som gått. Men nu har vi bestämt att vi är för gamla, säger Mirja Gardberg.
Paret tänker i stället komma över med passagerarfärja, om det är möjligt, men hoppas förstås på en trygg resa som inte äventyrar hälsan hos dem själva eller andra.
— Men jag vet inte om man måste vara i karantän då. I så fall har vi det ganska bra, vi får isolera oss på stugan.

Kritiserar Sveriges grepp om coronan

Mirja Gardberg tycker att Sveriges hantering av coronakrisen varit något bristfällig.
— Det är väldigt förvirrande med rekommendationerna att inte resa. Sverige kommer bara med uppmaningar hela tiden. Inför Kristi himmelsfärdsdag fick vi höra att man får åka endast två timmar med bil då man vill någonstans. Men ingen övervakar någonting här.
Hon tycker även att Sveriges hantering av bland annat hemvården är sorglig, och berättar att hon nyss läst om en man som lider av sjukdomen ALS.
— Han kan varken röra på händerna eller fötterna och skulle vilja att hemvårdarna har ansiktsmasker på sig. Men vårdbolaget som sköter honom säger att det inte behövs. Han vill köpa masker som vårdarna kan använda då de besöker honom, men han kan ju inte tvinga dem att använda dem.

Även sönerna på väg

Parets två söner tänker också försöka komma till Finland i sommar eftersom Mirja fyller 80 i slutet av maj, och gärna firar det i Åbo i juli.
Den ena sonen tänker flyga från Australien, den andra från Holland.
— Det passar bra, för sedan får de sätta sig i karantän på vår stuga, grilla korv och bada bastu i två veckor.

man i kragskjorta

Jean Salminen. Foto: Privat


Jean Salminen är uppvuxen i Åbo men jobbar numera som IT-konsult i Stockholm. Han åker regelbundet från Stockholm till Åbo för att träffa släkt och vänner — ett vanligt år blir det varannan eller var tredje månad, och oftast är han på besök två gånger under sommaren. Han tillbringar även en hel del tid på stugan på Nötö.
— I år hade jag och min fästman planer på att åka till Finland i april, men jag bokade om resan till början av juni då färjorna inte tog passagerare. Nu är den resan ombokad till juli.
— Jag tolkar resebegränsningarna som om det gäller arbetsresenärer eller om man ska träffa släkten, och man ska kunna bevisa sin inreseorsak. Och vi har nog ingen egentlig orsak att komma till Finland, speciellt då min fästman är svensk. Jag tar det säkra före det osäkra och bokade därför om resan. Men vi följer med situationen och ser hur läget förändras. Jag vet inte ännu om vi kommer att resa i juli.

Än så länge känns allt okej

Paret lever sitt normala liv i Stockholm, och Salminen lider inte speciellt mycket av att inte kunna besöka Finland på en längre tid. Men om läget är likadant långt in på hösten kan hans sinnesstämning förändras.
Salminen har en känsla av att många som bor i Sverige inte vill kritisera landets coronahantering.
— Det känns lite som om man litar på ledningens beslut i blindo. Det är exakt samma virus som finns i hela världen så varför skulle Sverige behöva sköta situationen så mycket annorlunda än andra länder? Men samtidigt upplever jag att många beaktar rekommendationer och håller avstånd till varandra, fast de också glömmer bort riskerna ibland och går för nära i butiken.

kvinna i rosa tröja

Linda Granback. Foto: Privat


Linda Granback, tidigare journalist på ÅU, flyttade till Stockholm med sin sambo, som kommer från Pargas, för några år sedan.
I dag bor de med sina två döttrar, den ena snart tre år och den andra 11 månader, i Järfälla.
De åker gärna hem och hälsar på släkt och vänner, både till Pargas och till Malax/Vasa på sommaren.
Men det är oklart om resorna blir av i år, trots att båda två är finska medborgare.
— Jag har sett att det går flyg från Stockholm till Vasa i slutet av juli, men vi får se om vi får, kan och vågar resa. Min mamma har fyllt 70 år så frågan är ju om vi alls kan träffa henne. Kanske bor vi i så fall på hotell och träffas med säkerhetsavstånd i en park, säger Granback.
Färja mellan Åbo och Stockholm är kanske också ett alternativ senare i sommar. Någon nöjesresa skulle det inte bli, utan endast en transportresa där säkerhetsrekommendationerna följs.

Stränga regler i dagis, och busschaufförerna ska vara trygga

Familjen har levt väldigt begränsat de senaste månaderna.
— Vi har varit mycket försiktiga, vi har inte varit hemma hos andra eller bjudit hem våra vänner på väldigt länge. Vår äldre dotter gick inte i dagis på en månad, men har nu börjat gå. Där har de väldigt stränga regler. Om en person till exempel nyser så måste den personen genast gå hem och stanna hemma två dagar.
— Jag hade nog önskat att Sverige hade haft en lite strängare linje. Det ligger ingen logik i att stänga gymnasier, men att hålla allt från högstadier till restauranger öppna, säger Granback.
Från Järfälla är det bara en kort tågresa in till Stockholms centrum, men där har Granback inte varit sedan februari. Däremot har hon åkt buss någon enstaka gång.
— Passagerarna ska gå in i dörren som är i mitten av bussen, så att busschaufförerna skyddas, säger hon.

Göteborgsbon skulle gärna besöka släkten i Pargas och sonen i Åbo

Sanna Gröndahl är född i Stockholm, men familjen flyttade till Pargas då hon var sex år gammal. I dag arbetar hon som gymnasielärare i Göteborg.
Där löper livet ganska långt på som vanligt — uteserveringarna är fyllda med folk och Gröndahls elever är ute på olika praktikplatser.
— En sak som jag har noterat är att de elever som inte har svenska som första språk kan ha svårt att veta vilka rekommendationer och regler de ska följa. De kan höra en sak på ett håll, en annan på ett annat. En del av dem har levt ganska isolerade.

Ett svårt beslut att fatta

Gröndahl skulle gärna resa hem till Finland och hälsa på bland annat föräldrarna i Pargas och sin son i Åbo.
— Jag var senast i Finland vecka sju. Jag är glad att jag hann åka dit, för bara någon vecka senare bröt coronakrisen ut i Sverige.
Att inte våga åka till Finland i sommar är ingen katastrof — mest skulle Gröndahl sakna att träffa sina föräldrar, som inte är vana vid att använda digitala kommunikationskanaler som exempelvis Skype.
— Med min son pratar jag ju ofta.
Men hon hoppas ändå kunna åka, men konstaterar att det är ett svårt beslut att fatta. Hon skulle i så fall bo hos sin son, men undrar om det är säkert att träffa föräldrarna som är över 70 år gamla.
LÄS OCKSÅ: Svårt för utlänningar att besöka stugan i Finland

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter