TS nya chefredaktör: Det är bra att Åbopolitikerna grälar

Det är ett tecken på sund demokrati då politikerna är av olika åsikt.
Det säger Turun Sanomats nya chefredaktör, Jussi Orell. Själv tar han sig gärna ett dopp i Åbopolitikens nyaste hot spot: Ispois badstrand. Konflikten kring en eventuell vattenpark vid stranden har fått stora proportioner.
– Den intresserar våra läsare väldigt mycket! Ärendet har utvecklat sig till att bli en fråga om principer, säger Orell.
Han vinterbadar själv i Ispois men har ingen bestämd åsikt om vattenparken.
Politisk oenighet är bra
Däremot säger han att det är bra att politikerna grälar – även om stridigheter har gett Åbopolitiken sitt dåliga rykte.
Att sommarens enighet kring borgmästaravtalet börjar knaka i fogarna är väntat. Självklart kan inte alla partier vara överens om allt.
– Hur skulle det se ut om ingen har en avvikande åsikt, säger Orell.
Han säger att Turun Sanomats läsare tydligt är intresserade av Åbopolitiken.
– Det märker man på responsen vi får, säger han.
Maktfaktor
Vad och hur Turun Sanomat skriver om politiken i Åbo och Egentliga Finland har betydelse. Tidningen är en anrik maktfaktor med kring 140 000 läsare per dag, av enbart papperstidningen.
TS linje är politiskt obunden. Som chefredaktör är Orell tidningens journalistiska ledare. Redaktionen är inte byggd på en modell med kombinerad vd och chefredaktör.
I bakgrunden finns koncernens mäktiga ägarfamilj Ketonen vars grad av inflytande i Åbo och Turun Sanomat har varit en snackis i decennier.
– Själv har jag aldrig upplevt så kallade hygienproblem, det vill säga att ägarna skulle ha blandat sig i de journalistiska besluten, säger Orell.
Jussi Orell
Aktuell som: ny chefredaktör på Turun Sanomat (sedan 1.1 2022).
Ålder: 44.
Född, uppvuxen och bosatt: i Åbo.
Utbildning: student från TSYK, magister i samhälllsvetenskaper från Tammerfors universitet
Familj: fru och tre barn.
Karriär: började som sommarvikarie på TS 2003, nyhetsreporter och nyhetschef på TS, nyhetsreporter och nyhetschef Lännen Media.
På fritiden: skjutsar barnen, motion, vinterbad.
Bästa platsen i Åbo: varhelst man kan springa så att huvudet blir tomt.
Nyhetsmedier jag följer var dag: ÅU, Yle, Helsingin Sanomat och alla andra stora nationella medier.
Som ledarskribent: vill vi på TS ha en bred skala med ämnen, inte bara ”hård” politik och ekonomi. Viktigt att vi formulerar en åsikt om det vi skriver i ledaren.
Jussi Orell är själv han en produkt av Turun Sanomat där han började sin journalistiska karriär som sommarvikarie år 2003. Han är en utpräglad nyhetsjournalist med starkt intresse för politisk bevakning.
– Nu blir det intressant att följa med nya välfärdsfullmäktige: blir det en kommunernas kamp eller förmår man se till helheten, säger Orell.

Är det en dröm som går i uppfyllelse då du nu kan titulera dig chefredaktör?
– Inte direkt. Jag ansökte för att den här typens poster sällan blir lediga, säger Orell.
Däremot ser han journalistiken som ett kall som kräver personlig passion. Bra journalistik måste drivas av ett visst mått av idealism – aldrig av cynism.
– Att lyfta fram problem och oegentligheter ska inte vara ett mål i sig. Det ska göras i tron på att det som är fel kan rättas till, säger Orell.
Journalisternas uppdrag som maktens vakthundar är fortsatt viktigt. Turun Sanomat bedriver egen undersökande journalistik.
– En bra tidning lever inte bara av att rapportera, utan måste också gräva själv, säger Orell.
Inga nya nedskärningar
Turun Sanomat har idag en redaktion på 60-70 personer. Det är många i jämförelse med ÅU:s redaktion på 12 personer, men ändå färre än tidigare. Nedskärningarna i TS redaktion har varit många och kraftiga under de senaste åren.
– För tillfället finns inga planer på att ytterligare skära ned, säger Orell.
Däremot förs en ständig diskussion kring papperstidningens storlek – Turun Sanomat är snart unik i Finland med sitt stora broadsheetformat.
– Men än så länge har vi inte hittat tillräckligt vägande argument för att gå ner i tabloidstorlek, säger Orell.
Precis som för de flesta andra mediehus söker man tillväxt på den digitala sidan och jobbar hårt på bättre digitala lösningar.
– På nätet räcker det inte med bara nyheter. Det krävs också annat innehåll på en bra sajt, säger Orell.
Helsingin Sanomat har stärkt sin närvaro i Åbo med en ny redaktion, men hittills oroar konkurrensen inte Turun Sanomat.
– De tycks hittills satsa på feature och långläsning från Åbo, säger Orell.
Inget problem med svenska i skolan
Som barfota Åbobo har Jussi Orell en grundpositiv inställning till svenskan.
– Den är en naturlig del av vardagen i Åbo. I skolan hade jag aldrig svårt att förstå varför man ska läsa svenska, säger Orell.
Stadens utveckling i stort ser han överhuvudtaget som positiv.
– Åbo går framåt och det händer många bra saker. Vår svaghet ligger väl i att vi inte lyfter fram oss själva och allt som är bra, utan på typiskt Åbovis ofta fokuserar på det negativa, säger Orell.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.