Förflytta dig till innehållet

TS: Långa håltimmar för gymnasister i Åbo – Katedralskolans rektor kommenterar läget där

Arkiv
Splittrade skoldagar. Det skriver Turun Sanomat om, efter en förändring i stadens gymnasier. Håltimmarna blir än mer problematiska om det inte finns bra ställen i skolan att sitta och studera under håltimmarna.

Tidningen Turun Sanomat skriver på torsdagen att många studerande fått långa håltimmar efter en förändring i det så kallade positionsschemat i Åbos gymnasier.

I praktiken handlar det om att lektioner fördelas över en större del av dagen, med fler både tidiga och senare lektioner än tidigare.

Då kan det uppstå timslånga pauser mellan lektionerna, beroende på vilka kurser man valt. En studerande berättar om en paus på nästan fyra timmar mitt på dagen.

Ingången till gymnasiet Katedralskolan i ÅboArkiv/Pia Heikkilä
Ingen större förändring här. Katedralskolan har redan använt ett modifierat system för lektionsupplägget som liknar det nya, berättar rektor Marianne Pärnänen.

Men i svenska gymnasiet Katedralskolan har förändringen inte påverkat mycket, säger rektor Marianne Pärnänen till ÅU.

– På svenskt håll har vi redan tidigare haft ett modifierat system som liknar det nya systemet, förklarar hon.

I Katedralskolan har man redan haft positionerna 1 och 7 i flitig användning, säger Pärnänen.

En kvinnaArkiv/ÅU
Katedralskolans rektor Marianne Pärnänen.

Hon upplever ändå inte att långa håltimmar är något problem i Katedralskolan. Hon har inte hört sådana klagomål.

– Förstås kan det finnas studerande som är av annan åsikt, men de flesta har fullt schema. Håltimmar har normalt att göra med att man inte valt fullt antal kurser.

Pärnänen säger att håltimmar i sådana fall helt enkelt kan uppstå i det årskurslösa gymnasiet.

I TS-artikeln sägs att en förklaring till de långa håltimmarna i en del skolor är att antalet studerande som tas in till stadens gymnasier ökat. Då måste också lektionerna spridas mer över skoldagarna så att alla ska ha plats.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter