TS: Kakolaspaets användaravgifter för aktieägarna kritiseras

Bostadsägare på Kakolabacken retar upp sig på en obligatorisk avgift som de måste betala för spaet som ska öppna, skriver Turun Sanomat.
Det är frågan om aktieägarna i hus som Kakola yhtiöt ställt i ordning på Kakolabacken. I bolagsordningen, alltså det regelverk som ägarna ska följa, finns en bestämmelse om att aktieägarna förutom ett allmänt vederlag ska betala en avgift för spaet oavsett om de vill använda det eller inte.
TS har intervjuat sex aktieägare som vittnar om osäkerhet och indignation bland ägarna. Några exakta uppgifter om kommande avgift för spaet har de inte, men det rör sig om mellan 30 och 40 euro i månaden.
Enligt tre av personerna har en av Kakola yhtiöts representanter informerat om att summan kommer att vara mellan 35 och 39 euro.
Enligt uppgifter till TS skulle spaavgiften bli en bra bit över 40 euro på grund av ökade kostnader, vilket skulle leda till att summan är 500 euro i året.
Kakola yhtiöts styrelseordförande kommenterar inte summan eftersom den inte ännu är offentlig.
— Ett beslut om avgifter och användningsrättigheter har fattats och vi informerar om saken i slutet av året. Användningsrättigheterna träder i kraft vid årsskiftet och avgifterna likaså, säger Olli Ojala.
Det är bostadsägarna eller de som bor i bostäderna, som hyresgäster, som får användningsrättigheter.
Spapriserna för invånarna är märkbart förmånligare jämfört med priserna för de som inte berörs av avgifterna, exempelvis turister, påpekar Ojala.
De som har köpt bostad har också då de köpte den fått information om och godkänt att en avgift för spaet kommer att tas i bruk liksom ett vanligt bostadsvederlag, enligt Ojala.
LÄS OCKSÅ
Två av dem som bor i en av byggnaderna har en annan åsikt i frågan. De upplever att de blivit lurade i frågan då de köpte bostad.
— Jag frågade om spaavgiften i köpskedet ett par gånger och åtminstone sade en av Kakola yhtiöts representanter att avgiften blir frivillig och att invånarna kan köpa användningsrättigheter om de vill. Nu efteråt säger bolagsledningen att det inte är möjligt att man skulle ha sagt så här till oss, säger en av dem.
Också den andra personen säger att representanten för bolaget har pratat om att det är frivilligt att betala en avgift.
Enligt bolagsordningen ”fastställer bolaget med utgångspunkt från antalet bostadslägenheter hur stort vederlag som ska uppbäras av samtliga ägare till de aktier som berättigar dem till att använda spaet”.
Betalningsskyldigheten börjar när spaet har tagits i bruk i sin helhet.
En av dem som köpt bostad säger till TS att hen inte läste informationen tillräckligt noggrant och att hen litade på att det som marknadsförts till hen, att avgiften var frivillig, skulle stämma.
Enligt bolagsordningen kommer avgiften att vara lägenhetsspecifik och lika hög oavsett lägenhetens storlek eller hur många som bor i den.
Pauliina Haapsaari, jurist på Fastighetsförbundet, uppger att hon aldrig tidigare har stött på en regel som säger att spaavgiften ingår i vederlaget. Efter att ha bekantat sig med bolagsordningen för Kakolas bostadsaktiebolag konstaterar hon till TS att den följer lagen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.