Förflytta dig till innehållet

Trots coronakrisen och lägre sysselsättning hade många arbetsgivare problem att hitta personal

Pixabay
Man som skriver något på ett papper.
Arbets- och näringsministeriet uppger att fjolårets rekryteringsproblem var de tredje största i mäthistorien – detta trots att coronaepidemin ökade arbetslösheten.

I fjol hade 40 procent av de arbetsgivare som försökte hitta mer personal problem med rekryteringen.

Brister i de sökandes kompetens var det vanligaste skälet till rekryteringsproblemen.

Det näst vanligaste skälet hade med själva arbetsplatsen att göra. Det skälet var vanligare inom den offentliga sektorn än inom den privata.

Det uppger Arbets- och näringsministeriet som hänvisar till Statistikcentralens årliga intervjuer med arbetsgivare.

Statistik för rekryteringsproblemen finns sedan år 1993. Ministeriet uppger att fjolårets rekryteringsproblem var de tredje största i mäthistorien – detta trots att coronaepidemin ökade arbetslösheten.

Mest problem i vården

Mest problem hade eller social- och hälsovårdsbranschen. Där uppgav 54 procent av de arbetsgivare som sökte arbetskraft att de hade problem att hitta den personal de behövde.

Ser man på olika branscher visar det sig ändå att rekryteringsproblemen minskade i alla branscher förutom den offentliga sektorn och utbildningen.

Inom inkvarterings- och restaurangbranschen, som drabbades hårt av epidemins effekter, minskade rekryteringsproblemen med hela 13 procentenheter jämfört med år 2019.

Flera branscher rekryterar

Av alla arbetsgivare uppgav 16 procent i fjol att de tänker anställa mer personal under det kommande året, medan 11 procent uppgav att de tänker minska på personalen.

Informations- och kommunikationsbranschen var mest ivrig att nyanställa. Även vården och affärslivet hörde till de branscher som siktade på att rekrytera mer personal.

Understatssekreterare Elina Pylkkänen vid Arbets- och näringsministeriet konstaterar att det behövs mer arbetskraft inom flera branscher. Och då den vanligaste orsaken till rekryteringsproblemen är brister i kompetensen bör man nu satsa på kompetensutveckling.

— Kompetensutveckling är en central fråga som man måste fokusera på för att förbättra matchningsproblemet och därigenom sysselsättningen, säger Pylkkänen i ett pressmeddelande.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter