Trögt framåt för familjevård för äldre i Egentliga Finland


Familjehemmet i den gamla skolan i Simonby, Nagu, är just nu det enda familjehemmet för äldre i Åboland. Foto: Monica Forssell
I dag finns det tio familjehem för äldre i Egentliga Finland men bara totalt 19 seniorer vårdas i familjehemmen.
Tre av hemmen finns i Pöytis, ett i S:t Mårtens, ett i Salo, ett i Nystad, ett i Letala, ett i Nagu, ett i Masku och ett i Virmo. Antalet klienter varierar från 0 till 6 per hem.
Enligt Maarit Haverinen, som leder enheten för familjevård i Egentliga Finland, borde kommunerna vara aktivare.
Kommunerna borde vara aktivare
Kommunerna är i nyckelposition då det gäller information om familjevård för äldre, marknadsföring av vårdformen och placeringen av äldre i familjehem.

Maarit Haverinen jobbar för enheten för familjevård i Egentliga Finland. Hon utbildar familjevårdare och informerar om familjevård för äldre. Foto: Monica Forssell
Haverinen själv åker runt i kommunerna och drar kurser för hugade familjevårdare och försöker sprida ordet om familjevård för äldre.
– Vården kan ske i den äldres eget hem, i vårdarens hem, under en viss tid eller på lång tid. Familjevårdare kan också anlitas som avlösare då närståendevårdare behöver semester, påminner Haverinen och fortsätter:
– För många äldre kan det kännas trevligare att åka på besök till ett familjehem än att tas in på en vårdanstalt under tiden som närståendevårdaren är ledig.
Men allt det här förutsätter alltså att kommunerna erbjuder möjligheten åt sina invånare.
Eura prioriterade familjehem
För några år sedan var Haverinen med om att introducera familjevård för äldre i Satakunta.
Som värdkommun fungerade då Eura, en kommun med cirka 12 000 invånare. Eura ville minska på antalet platser på hälsocentralssjukhuset samt platserna inom effektiverat serviceboende. Dessutom ville man lätta på trycket inom hemvården.
– Kommunen anammade samma synsätt som inom barnskyddet, det vill säga att familjevård prioriterades då hemvårdsbesöken inte längre räckte till.
I dag omfattas 30 Eurabor av familjevård.
– Ett vårddygn i ett familjehem kostar ungefär lika mycket som 2-3 besök av en hemvårdare, säger Haverinen. Och då kanske besöken sammanlagt varar en timme. Det betyder att den äldre är ensam, äter dåligt och känner sig otrygg de resterande 23 timmarna.
Hemlik miljö aktiverar
Enligt Haverinen är familjevården human, den erbjuder en hemlik miljö som har en aktiverande inverkan på de äldre, det finns alltid någon till hands och den äldre behöver inte lida av ensamhet och otrygghet.
Till utmaningarna hör att det kan vara svårt att hitta hugade familjevårdare. Arbetet innebär att man är bunden till sitt hem och ska vara tillgänglig dygnet runt, att man inte har betald semester och inte får tillägg för obekväm arbetstid.
För kommunerna, som fungerar som uppdragsgivare, kan pappersarbetet ha avskräckande effekt.
Just nu pågår en kurs för 9 blivande familjevårdare i Egentliga Finland. Deltagarna kommer från Salo, S:t Karins, Åbo och Kimitoön.
LÄS OCKSÅ: Nagubor öppnade familjehem för äldre — just nu det enda i Åboland
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.