Trög start för internationell it-utbildning i Salo — bara 8 av 27 antagna studerande har kunnat starta studierna


Utbildningen ordnas i campuset för informationsteknologi. Foto: Outi-Kaisa Ollikainen
Åbo yrkeshögskolas internationella utbildning av it-ingenjörer i Salo har fått en trög start.
Hittills har bara 8 av 27 antagna studerande från utlandet kunnat starta sina studier vid den nystartade ingenjörsutbildningen vid yrkeshögskolans Saloenhet.
De åtta har beviljats uppehållstillstånd för studierna medan resten av de antagna fortfarande väntar på ett beslut från Migrationsverket.
– Det här har varit en stor utmaning för oss. Handläggningen vid Migrationsverket är en lång process som tar tid. Men nu har vi äntligen kommit så långt att utbildningen kunnat starta, säger Tero Reunanen, forsknings- och utbildningschef vid Åbo yrkeshögskola.
Distansstudier erbjuds
Studenterna som påbörjat sina studier kommer från Indien och Nepal.
– Största delen kommer från Indien, säger Reunanen.
Enligt Reunanen kommer de studenter som ännu inte fått uppehållstillstånd att erbjudas möjlighet att studera på distans tills de fått sina papper i ordning.
För att få uppehållstillstånd måste studenterna bevisa att de utöver den årliga studieavgiften på 11 500 euro kan finansiera sitt uppehälle i landet under studietiden.
Ibland krävs rätt omfattande utredningar. Och det är inte självklart att alla som fått studieplats får uppehållstillstånd.
Cybersäkerhet på agendan
Den internationella utbildningen av it-ingenjörer är fyraårig och ordnas vid Åbo yrkeshögskolas enhet i Salo i Salo IoT Campus.
Utbildningen fokuserar på cybersäkerhet. Men också andra inriktningsalternativ är möjliga.
Den internationella utbildningen har startats för att möta företagens behov.
– Vår traditionella utbildning av it-ingenjörer lockar inte tillräckligt många studerande för att antalet nyutexaminerade ska motsvara efterfrågan på arbetsmarknaden. Det är stor brist på it-kunniga personer i hela regionen. Tanken är att den internationella utbildningen ska råda bot på den här bristen, säger Reunanen, som ser med tillförsikt på framtiden.
100o studerande om fem år
Nästa år tas nya grupper av studerande in, en grupp tas in på våren och en på hösten.
Största delen kommer från Asien.
Reunanen räknar med att utbildningen får cirka 100 nya studerande nästa år.
– Vi har lärt oss mycket om hur rutinerna vid Migrationsverket fungerar och hoppas kunna anpassa oss till den så att allt löper smidigare i fortsättningen, säger han.
Tanken är att man årligen ska ta in 100 nya studerande.
– Målet är att utbildningen ska ha 1000 studerande om fem år, säger Reunanen.
Den internationella it-utbildningen ordnas i samarbete med Salo stad och konsultföretaget Edunation.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.