Trög sommar i de åboländska gästhamnarna – både väder och inflation spelar in

Sommarens ostabila väderförhållanden syns i gästhamnarna. I både Kasnäs gästhamn och Jurmo gästhamn har säsongen kommit trögt i gång. Egentligen är det först nu i slutet av juli som båtfolket börjat hitta till hamnarna.
– Det har inte varit som tidigare år vad gäller mängden besökare, oftast brukar säsongen dra i gång direkt i juli, säger Anton Thibblin som jobbar i gästhamnen i Kasnäs.
– Vi hade flera dagar utan knappt några båtar alls på grund av blåsten. Men nu har vi kommit i gång och det har ökat rejält. För tillfället har vi fullt med båtar i hamnen, säger Ylwa Lindholm som sedan början av sommaren driver Jurmo gästhamn i åländska Brändö.
I Gullkrona gästhamn har hamnvärden Ben Rosenlund också märkt av att besökarna varit färre än tidigare år.
– Det är nog blåsten som spelar in när dagsbesökarna inte är så många som vanligt. Att de mindre båtarna då uteblir är förståeligt och ingenting som man kan göra något åt. Säsongen har ändå varit förhållandevis bra, säger Rosenlund.
För Nagu gästhamn har däremot det dåliga vädret motsatt effekt.
– Säsongen har gått jättebra för vår del. Vid sämre väder blir hamnen ofta full eftersom alla kommer hit för att ta skydd från hårdare vindar, säger hamnkapten Robert Örn.

Vid gästhamnarna är det i allmänhet oftast full rulle i juli och mängden besökare börjar avta i augusti när semestertiden är över.
I Gullkrona och på Jurmo hoppas de att den sista tiden av högsäsong för med sig bra väder och såldes även mycket besökare. I Kasnäs och Dalsbruk gästhamnar är man redan förberedda på att säsongen lider mot sitt slut.
Lappo gästhamn, som ligger på den åländska sidan men är populär bland åbolänningar, väntade mycket båtar på måndagskvällen. Enligt Ramberg är hamnen så gott som fullbokad av båtlag med i Tall Ships Races. Efter måndagskvällens rusning räknar man också i Lappo med glesare vid bryggan.

Har tagit över rodret i Lappo
I våras togs hamnen över av Rederi Ab Vitharun med Gustav Ramberg i spetsen. Rederi Vitharun har också hand om Själö gästhamn.
– Vi är positivt överraskade med hur säsongen har kommit i gång här. Vi kom hit med öppet sinne utan några särskilda förväntningar på sommaren. Den första säsongen är det alltid svårt att veta hur det kommer arta sig men vi har varit väldigt nöjda med antalet båtar, hur alla faciliteter funkar och stödet från vår hyresvärdar.
– Vi är också väldigt tacksamma för det stöd vi fått av de som bor i Lappo. Det är alltid roligt att kunna samarbeta och vara en del av gemenskapen, säger Ramberg.
Vädret har varit snäppet bättre i Lappo än på fastlandssidan.
– Lappo är en ganska bra hamn med tanke på att det finns så mycket aktiviteter på holmen. Visst har det varit blåsiga och regniga dagar men även då har familjerna något att göra. Problemet för utskärshamnarna är att vid dåligt väder så söker sig folk till hamnarna med service och restauranger.

Rederiet tog samtidigt över restaurang Galeasen i Lappo.
– Det är fördelaktigt att driva hamnen i synergi med restaurangen då vi kan vara flexibla med resurser och personal. Vi har försökt utveckla både restaurangen och hamnens utbud den här sommaren. Vi har också tillsammans med byalaget funderat på ställplatser för husvagnar, säger Ramberg.

Trend av ökade hamnavgifter
I Åbolands skärgård varierar hamnavgifterna från cirka 27 euro till 40 euro per dygn. För större båtar kan priset gå upp till 50 euro, det gäller exempelvis i Kasnäs gästhamn för båtar över 42 fot. En normal boj- och bomplats kostar 30 euro.
Priset har i Kasnäs varit detsamma under de tre senaste åren och i Kasnäs finns inte heller några planer på att höja hamnavgiften. De flesta andra hamnarna har däremot höjt priset med någon euro – däribland Lappo, Gullkrona, Nagu och Dalsbruk gästhamn. Förklaringen låter så gott som lika i alla hamnarna.
– Det beror på att alla andra kostnader också stiger. Det blir inte billigare att vara företagare. Inflationen har varit kring 8 till 11 procent och det är klart att det även märks i hamnavgiften, säger Ramberg.
Ökade utgifter såsom elkostnader och färre besökare vid dåligt väder påverkar också all annan verksamhet vid hamnarna – så som vandrarhem och hotell, butiker och restauranger.
– Vi har höjt priset, precis som alla andra. Varför skulle vi ha det billigare här ute i skärgården än de exempelvis har det i Nagu? Det känns ofta lite tokigt det där, men det spelar ju också in, säger Rosenlund vid Gullkrona gästhamn.
Hamnavgifter sommaren 2024
Jurmo: 28 euro
Kasnäs: 30 euro
Dalsbruk: 31 euro
Lappo: 34 euro
Gullkrona: 35 euro
Nagu: 36–40 euro
Priset kan vara lägre utanför högsäsong och även variera beroende på båtens storlek och vilken sorts plats det gäller.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.