Förflytta dig till innehållet

Tro på Gud och god korv grunden till Snellmans framgång – Tre av de ursprungliga bröderna om framtiden: Verksamheten måste ständigt utvecklas

Snellmans köttförädling/SPT

Från en korvfabrik i en källare i Skata i Jakobstad till en företagskoncern med en omsättning på nästan 360 miljoner euro inklusive en export värd 14 miljoner euro – i år fyller Snellmans köttförädling 70 år.

Karl, 86, Per, 84, och Henry, 81, Snellman var tonåringar när de började jobba i fabriken som deras bröder Kurt och Lars Snellman då nyss hade grundat, året 1951.

Kurt hade utbildat sig till korvmästare och båda hade jobbat vid andelslaget Österbottens kött. De var övertygade om att de skulle kunna jobba effektivare och mer ekonomiskt.

Den första fabriken var 30 kvadratmeter stor.

— Vi anställdes då Kurt och Lasse ansåg att det behövdes förstärkning. Alla fem satt i styrelsen och hade samma lön oavsett om vi jobbade som vd, marknadsföringschef eller springpojke, säger de tre yngre, kvarvarande bröderna.

Jennifer Granqvist/SPT
Karl, Henry och Per Snellman, uppvuxna i en syskonskara på 13 barn, har en stark samhörighet. – Vi har debatterat tills vi varit överens, säger de. Tillsammans med sina familjer har de alltid bott grannar. I dag bor de i lägenheterna ovanför varandra i ett höghus i Jakobstad.

Karl jobbade främst med bokföringen, Henry med styckning och på expeditionenmedan Per inledde som springpojke för att därefter jobba med försäljning och marknadsföring.

Efter Kurt blev Karl vd, därefter Per. Samtliga bröder har hoppat in och styckat kött och blandat korv när det behövts.

— Det är bra att upprätthålla sitt eget kunnande inom basproduktionen. Vi jobbade mycket. Söndagen var helgad utom kring julen då vi kokade julskinkor dygnet runt för att hinna med leveranserna, säger Karl.

Från källare till internationellt exportföretag

År 1951 grundar Kurt och Lars Snellman, då i 20-årsåldern, Snellmans Kött & Korv på Biskopsgatan i Jakobstad.

Från slutet av 1950-talet till 1990-talet finns fabriken på Amerikagatan i Skata. Ännu på 2010-talet tillverkas en del produkter där.

1993 flyttar den huvudsakliga verksamheten till Granholmen i Jakobstad.

På 1990-talet öppnar Snellman ett kontor i Sörnäs i Helsingfors. I dag finns Helsingforskontoret i Kervo.

På 2000-talet börjar man bygga upp koncernen. År 2006 köper man upp färdigmatstillverkaren Kokkikartano. År 2008 grundas Snellman Trading för att betjäna hotell, restaurang- och cateringföretag.

År 2020 hade Snellman Group en omsättning på 356 miljoner euro, en ökning på 16 procent jämfört med 2019. I fjol exporterade man till ett värde av 14 miljoner euro.

Rörelseresultatet steg till en rekordnivå på 14,6 miljoner euro. Snellmans totala investeringar uppgick till 13,2 miljoner euro.

För tillfället planeras en ny matkomponentfabrik för 11 miljoner euro på Granholmen i Jakobstad. Produktionen ska inledas år 2022.

Källa: Snellmans köttförädling, Snellman group

Vägrar börsen

Än i dag har Snellman sitt huvudkontor och den huvudsakliga köttförädlingen i Jakobstad, men numera finns den på Granholmen en bit utanför centrum.

Enbart slakteriet i den nuvarande fabriken har en våningsyta på 5 000 kvadratmeter. Snellman är Jakobstads största privata arbetsgivare. Av koncernens totalt 1 700 anställda jobbar 1 200 i Jakobstad.

Både internt och i marknadsföringen betonas Snellman som ett familjeföretag med starka lokala rötter. Bolaget är inte börsnoterat.

— Nej, det är lättare att hålla fast vid grundvärderingarna om vi inte är börsnoterade. Företaget bygger på en övertygelse om alla människors lika värde oavsett personliga egenskaper som hudfärg eller modersmål. Börsbolag drivs främst av pengar, säger Per.

Snellmans köttförädling/SPT
På 70 år har företaget Snellman gått från att vara ett litet företag i en källare, via ett helt fabrikskvarter, i Skata i Jakobstad, till ett internationellt exportföretag på ett expanderande industriområde i Jakobstad. Bilden är från fabriken i Skata, 1987.

Från början genomsyrades företaget av en tro på förutom god korv, så på Gud och Guds välsignelse.

Nätverken inom den laestadianska rörelsen, brödernas religiösa hemvist, har betytt mycket och kopplingen kvarstår: släktingar har axlat en del höga poster och andra uppgifter inom koncernen.

— Vi lärde våra barn att ingen ska drömma om en ledande post bara för att hen är barn till oss. Hen ska utbilda sig och ha den kunskap som krävs för de olika posterna, säger Per.

Även bland den övriga personalen och stödfunktionerna finns personer och företag med anknytning till rörelsen.

— Så blir det när de egna nätverken är stora. Alltid känner någon någon när det behövs arbetskraft eller externa tjänster. Men det är personens lämplighet som avgör, säger Karl.

Jennifer Granqvist/SPT
Bröderna Henry, Per och Karl Snellman, i dag över 80 år, gick i pension som 60-åringar. Sedan dess har de ingen beslutsrätt i företaget men de håller sig underrättade via företagets familjeråd, månatliga rapporter och regelbundna möten med ledningen.

Första i sitt slag i Finland

Enligt bröderna var de föregångare på flera sätt, bland annat genom att ta fram nya produkter. Influenserna kom bland annat via kontakter i köttbranschens dåvarande högkvarter Tyskland, Österrike och Nederländerna.

Medvurströkningen automatiserades med en tysktillverkad rökningsugn på 1960-talet. Ugnen var den första i sitt slag i Finland och väckte stor uppmärksamhet.

Snellmans köttförädling/SPT
Att hantera och stycka kött var ett fysiskt tungt arbete. Stora djurkroppar skulle bäras ner till källaren där den första fabriken fanns. På bilden syns köttmästare i fabriken i Skata under 1960-talet.

På 1970-talet blev Snellman det första företaget inom köttindustrin som började erbjuda egen intern utbildning. I dag erbjuder Snellman tre nivåer av utbildning inom köttförädling i samarbete med Hämeen ammatti-instituutti i Tavastehus.

År 2010 var företaget det första inom den finländska livsmedelsbranschen att ta bort smakförstärkaren natriumglutamat ur sina produkter.

— Vi ville redan från början minimera användningen av onödiga tillsatsämnen. I dag är trenden att frångå onödiga tillsatsämnen stark, säger Henry.

Herren ville annorlunda

En av flera avgörande satsningar var, enligt bröderna, etableringen av försäljningskontor över hela Finland och på Åland från 1970-talet till 1990-talet.

Samtidigt anställdes kvinnor som distriktschefer.

— På den tiden var företagens representanter i regel män. Våra representanter skulle marknadsföra mat och där inger kvinnor ett stort förtroende. Därtill skulle de marknadsföra produkterna till köpmännen, som var män, säger Per.

Kvinnor har också i övrigt betytt mycket för Snellman.

— Våra fruar tog hand om hemmet och oss när vi jobbade långa dagar, säger Karl.

Jennifer Granqvist/SPT
Snellmans köttförädling firar sitt 70-års jubileum med att i samarbete med staden bygga en motions- och lekpark i Gamla hamn i Jakobstad. – Vårt hjärta har alltid arbetat för de som behöver hjälp. Parken är en bra sak, säger Karl Snellman, 86.

Att våga satsa under kriser är en av brödernas lärdomar. Företaget var exempelvis mitt i en ny byggfas av fabriken i Skata då Finland drabbades av den världsomfattande oljekrisen på 1970-talet.

Oron för framtiden var speciellt stor för Per, Karl och Henry som i det skedet byggt egnahemshus och skuldsatt sig, och tvingades ta inteckningar på husen som säkerhet för företagslånen.

— Innan krisen fanns 150 privata korvfabriker i Finland, efter krisen fanns cirka 15 kvar. Snellman var en av dem som överlevde. Vi har flera gånger varit oroliga för att företaget ska gå omkull. Men Herren ville annorlunda, säger Karl.

Prioriterar Jakobstad

Bröderna, i dag över 80 år, gick i pension som 60-åringar. Sedan dess har de ingen beslutsrätt i företaget, men de håller sig underrättade via företagets familjeråd, månatliga rapporter och regelbundna möten med ledningen.

Att företagets nästa storinvestering, en fabrik för 11 miljoner euro, placeras i Jakobstad är en självklarhet om man frågar dem.

— Står valet mellan Jakobstad och en annan ort ska investeringen helst ske i Jakobstad. Vi är Jakobstadsbor och Österbottningar. Vi har fått mycket av staden och invånarna, och vill ge tillbaka.

Snellmans köttförädling/SPT
Kurt och Lars Snellman, som grundade företaget Snellman, hade ett tydligt mål: att jobba hårt och ärligt och skapa kvalitet. Samma koncept gäller i dag. – Verksamheten måste ständigt utvecklas. Stagnation betyder tillbakagång, säger Per, Karl och Henry Snellman.

Enligt bröderna har utvecklingen stagnerat på en viss nivå i Jakobstad, och det grämer dem.

— Staden är trevlig att bo i men den marknadsförs inte tillräckligt. Det finns företag som skulle passa här, säger Per.

Enligt bröderna är framgångskonceptet cementerat i företagets dna: verksamheten måste ständigt utvecklas. Stagnation betyder tillbakagång.

— Det har varit klart för oss. Vi har varit nyfikna och utåtriktade. Vi har också sagt till våra barn och barnbarn att de som fått en begåvning ska ta vara på den. Kräver det exempelvis att de förkovrar sig en tid utomlands så ska de göra det, säger Per.

Vad företagets framtid beträffar är de förtröstansfulla.

— Då vi ser utvecklingen i världen så ser vi inte begränsningar utan möjligheter. Det är bara att ta vara på dem.

Jeanette Östman/SPT

En del av informationen är hämtad från företagets Snellmans webbplats.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter