Trend bland finska EU-tjänstemän oroar – det här vill SFP-minister göra för att lösa Brysselproblemet

Intresset för att jobba inom EU i Bryssel har avtagit de senaste åren.
Därför gör nu Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz (SFP) en satsning för att öka intresset bland studerade att söka sig till jobb som EU-tjänstemän eller andra karriärer i Bryssel.
Han besöker flera högskolor i landet för att informera om de möjligheter Bryssel erbjuder.
I tisdags träffade han studerande från Åbo universitet och Åbo Akademi. Även forskaren Kimmo Elo och EU-karriärsambassadör Henna Tapani medverkade.
Antalet finska tjänstemän som jobbar i Bryssel minskar drastiskt. Nu är det tio gånger fler finska tjänstemän som lämnar EU än antalet nya som söker jobb i Bryssel. Adlercreutz säger att man har samma problem i till exempel Sverige och Tyskland.
– Det är viktigt att vi har finska tjänstemän i Bryssel som förstår Finlands perspektiv och behov, säger Adlercreutz.
En orsak till det svaga intresset kan vara att Bryssel känns långt borta.
– I EU har man en chans att konkret jobba för att göra Europa och världen en bättre plats.

Under evenemanget informerade sakkunniga om olika jobbmöjligheter inom EU och hur man kan söka praktikplatser och vilka fördelar de har.
– I Bryssel kan man jobba på många olika sätt. Det är inte ett beslut för livet. Man kan göra praktik där, jobba som tjänsteman några år eller satsa på en karriär i Bryssel.
I salen lyssnade kring 40 studerande från ÅA och TY. Publiken fick möjlighet att ställa sina frågor. En fråga gällde de språkkrav som praktik- och arbetsplatser inom EU har, det vill säga att man behärskar två europeiska språk.
– Hur stor fördel medför kunskaper i till exempel tyska och franska utöver engelskan och finskan?
– Engelska, tyska och franska är alla arbetsspråk inom EU så behärskar man engelska klarar man sig fint. Men många arbetsplatser erbjuder språkutbildning på arbetstid om man är intresserad av att lära sig ett nytt språk, svarar Tapani.

Måns Mansén från Åland studerar statsvetenskap med inriktning på internationella relationer vid Åbo Akademi.
Är du intresserad av att söka jobb i Bryssel efter examen?
– Det är absolut ett alternativ. Nästa vår ska jag göra praktik och då skulle Bryssel vara intressant. Det är bra att få information här om vilka möjligheter det finns att söka jobb där, säger Mansén.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.