Tre unga företagare öppnar bageri i fängelsets gamla tvättstuga och bastu


Jere Bragge, Mari Mari Heikkurinen och Maija Salo är företagarna bakom bageri Å som öppnar på fredagen. Foto: Alexia Sahl
Brödkorgar sätts fram, deg tillverkas och ur ugnen plockas plåtar med bröd och olika bakverk. Förberedelserna i det nya bageriet på Kakolabacken i Åbo är i full gång. I dag klockan nio slår bageri Å upp sina dörrar för första gången. Bageriet kommer att specialisera sig på surdeg och idékläckarna bakom det hela är Maija Salo, Mari Heikkurinen och Jere Bragge.
– Om man frågar mig är surdeg det enda sättet att baka bröd, säger Salo.
Surdegsbrödets smak och konsistens ger matupplevelsen en kvalitativ känsla, i alla fall om man frågar de tre unga grundarna bakom bageri Å. I ett surdegsbröd används ingen industriellt tillverkad jäst, utan istället låter man vatten och mjöl reagera tillsammans under en lite längre tidsperiod. I processen bildas jäst och mjölksyrebakterier som sedan ger brödet dess smak och form. Om en surdegsgrund behandlas rätt kan den i princip bli hur gammal som helst utan att den blir dålig.
– Samma smak och konsistens som i surdegsbröd går inte att fås i det snabba brödbaket.

Mari Heikkurinen visar upp en plåt med nybakt surdegsbröd. Foto: Alexia Sahl
Vill lyfta fram ny brödkultur
Det är tre unga företagare som grundat bageriet – Bragge är med sina 23 år yngst medan Heikkurinen är 25 år och Salo 27 år. Som gamla kollegor känner de varandra bra. När det gäller bakning så kompletterar de varandra. Salo är speciellt förtjust i croissanter, Heikkurinen är duktig med bakverk och till Bragges styrka hör bröd.
– Vi börjar försiktigt med grundprodukter som matbröd och bullar med olika fyllningar. Men vi är redo att utvecklas, säger Salo.
Förhoppningen är att bageriet kan vara med och skapa en ny brödkultur i Finland.
Salo förklarar idén bakom namnet bageri Å.
– Vi tänkte på Aura å, och så tyckte vi att åar symboliserar något som förgrenar sig och blir större.
Flera hundra år gammal surdegsgrund
En glasvägg mellan kafeterian och bageriet ger besökarna en glimt av vad som pågår inne i bageriet. Salo lyfter fram både transparens och ansvar som två ledord i företaget.
– Vi vill ha långsiktiga samarbeten med olika jordbrukare och restauranger. Vi vill att våra samarbetspartners är ekologiska och att vi kan dela samma värderingar, och inte bara för att det är trendigt att värdesätta kvalitativ mat, säger Salo.
På en köksbänk vid bageriets glasvägg står en glasburk med en gråaktig smet.
– Den här surdegsgrunden fick vi av en granne här på Kakola och grunden sägs ha tillverkats på 1300-talet. Det är svårt att säga om det är sant men en bra historia är det i alla fall, säger Salo.
I ett annat hörn av bageriet står en jättestor stenkvarn. Kvarnen är österrikisk och med hjälp av den vill företagarna ta ett steg mot ett mera självständigt bageri. Stenkvarnen möjliggör ett ännu finare och näringsrikare mjöl.

Den stora stenkvarnen är ett steg mot ett mera självständigt bageri. Foto: Alexia Sahl
Fikapaus i fängelsets bastu och tvättstuga
Kafeterian är ett samarbete mellan kafferosteriet Frukt Coffee Roasters som också finns i det gamla fängelsekomplexet. Tanken är att kunder ska kunna komma in till kafeterian och slå sig ner för att njuta av en kaffekopp med nybakt dopp. Kafeterian och bageriet verkar i fängelsets gamla bastu och tvättstuga. Sedan april har företagarna jobbat med att starta upp bageriverksamheten.
Alexia Sahl
nyheter@aumedia.fi
Lycka till och grattis till ett fint koncept!