Förflytta dig till innehållet

Tre saker skiljer Stockmanns Åbokunder från andra – nu fyller Åbovaruhuset 40 år

Arkiv/Kim Lund
ett varuhus

Stockmannkoncernen fyller 160 år i år, medan Stockmanns varuhus i Åbo fyller fyrtio år.

Enligt koncernens vd Jari Latvanen mår fyrtioåringen bra.

– Hemavdelningen får en uppfräschning och i sommar är det herravdelningens tur med nya varumärken och en uppfräschning av det vi kallar business look. Också utbudet av herrskor blir större. Nästa år blir det en större förändring i hela varuhuset.

Latvanen framför ingången till Stockmanns andra våning i Åbo.ARKIV/Robin Sjöstrand
Jari Latvanen, vd för Stockmannkoncernen, vars varuhus fyller 160 år i år. Stockmanns varuhus i Åbo fyller fyrtio år.

Enligt kundernas önskemål

Latvanen, som blev vd i augusti 2019, säger att företaget har satsat otroligt mycket tid och energi på att engagera sina kunder.

– Vi har gjort kundanalyser och frågat vad kunderna vill ha av varuhuset i Åbo. Efter det har vi anpassat varuhusets sortiment enligt kundernas önskemål. Vi vill erbjuda stans bästa service.

Sedan årsskiftet har varje Stockmannvaruhus igen en egen varuhuschef, som ska ha fokus på den egna regionen och dess kunder.

Åbokunderna gillar Chanel

Åbovarhusets kunder är inte som kunderna i koncernens andra varuhus.

– Vissa varumärken är populärare i Stockmann i Åbo än i våra andra varuhus. Vi säljer till exempel mer Artek här, kanske för att det finns tillverkning i regionen, men också betydligt mer Chanel och Casa Stockmann-produkter än i våra andra varuhus. Man kan säga att Chanel och Casa Stockmann verkligen är Åbobornas favoritmärken, säger Latvanen.

Också andra märken är pop

Också varumärken som Marimekko och Gant är stora i Åbovaruhuset jämfört med försäljningen av dem i Stockmanns andra varuhus.

– Och så säljer vi mycket mer ytterrockar och kappor i Åbo än i våra andra varuhus, både för män och för kvinnor. Kanske det beror på vinden från havet som blåser här, säger han med ett skratt.

Både på nätet och i varuhuset

Latvanen talar om omnikanaler, det vill säga att kunderna både handlar i webbutiken och i varuhuset.

Enligt honom är det färre än tio procent av Stockmanns kunder som bara handlar i företagets e-butik, medan över nittio procent handlar både på nätet och i varuhusen.

– Och vi vill vara där kunderna är. Den som ska köpa en kaffemaskin kanske googlar och gör jämförelser på nätet. Vi ser att våra kunder på stockmann.com bläddrar bland urvalet, men sedan kommer de till butiken för att jämföra och prata med en försäljare.

man i stilig mörk kavaj står i varuhusARKIV/Robin Sjöstrand
Om heminredning var pop under pandemin är mode stort nu, när människor vill vara sociala och träffas igen, säger Stockmanns vd Jari Latvanen.

Köpmannaandan finns kvar

Han talar om en köpmannaanda som fanns i det ursprungliga Stockmannvaruhuset får 1862 och som fortfarande finns kvar.

– När herr Stockmann grundade sitt varuhus för 160 år sedan var det ingen i Helsingfors som visste vad ett varuhus var. Men han ville ge kunderna den bästa servicen, ett unikt urval och en känsla av överraskning, wow. Det vill vi fortfarande.

Stockmann är medlem i en internationell intresseorganisation för varuhus. Den vägen får man uppdaterad information från varuhus i Japan, Sydafrika och USA. Vilka varumärken lockar, vilka nyheter finns det, hur kan man utveckla servicen?

– Också i Åbo kommer det att bli möjligt med click and collect, det vill säga att kunden köper sin vara på nätet och kan avhämta den i varuhuset inklusive service, som till exempel sytjänster. Över nittio procent av män som köper en kostym behöver antingen korta byxorna eller sy upp ärmarna.

Tuffa tider bakom

Så sent som i oktober samarbetsförhandlade Stockmann och nyligen har man sålt sina varuhusfastigheter i Tallin, Riga och också i Helsingfors.

Latvanen sticker inte under en stol med att Stockmann har haft det tufft.

– De senaste tio åren har varit svåra. När jag började jobba hösten 2019 hade vi en skuld på 800 miljoner euro. Vi gjorde om hela strategin och tog kundtänket tillbaka.

Det har burit frukt. I fjol steg Stockmanns omsättning med över sjutton procent. Lindex som hör till Stockmannkoncernen gjorde enligt Latvanen sitt bästa resultat någonsin.

På fredag den 29 april kommer koncernens första kvartalsrapport för i år.

– Jag kan inte säga något mer om den på förhand än att det ser positivt ut, säger Latvanen och låter glad.

Han säger att företaget nästa vecka kommer att ha betalat bort alla sina skulder i och med försäljningen av varuhusfastigheten i Helsingfors.

– När vi är skuldfria är vi i en helt annan situation än tidigare och kan börja investera för framtiden.

Personalen får beröm

Han lyfter fram personalen och betonar det han kallar Stockmannandan.

– Personalen har varit helt otrolig, också då tidningsrubrikerna om oss var som svartast. Det är viktigt att vi har alla med, att alla vet vart vi är på väg och varför vi gör vad vi gör. Tillsammans har vi kämpat och visat att vi är bättre än vad andra tycker om oss. Det har inte varit lätt för personalen, men nu kan vi alla vara stolta.

Stockmann har varuhus i Riga och Tallinn och Latvanen säger att kriget i Ukraina har berört personalen i Baltikum mycket.

– Tack och lov har vi inte någon verksamhet i Ryssland längre, vi kom därifrån redan tidigare. Vårt varuhus i Helsingfors har många ryska stamkunder från S:t Petersburg som inte har kunnat besöka varuhuset på två år på grund av pandemin och nu kan de inte heller komma.

Snabba förändringar kräver snabba beslut

Också logistiken i världen har påverkats av den senaste tidens händelser. Leveranser försenas, det är brist på råvaror, sortimentet måste anpassas och inflationen leder till prishöjningar.

– Pandemin visade att vi måste förbereda oss för kriser. Man kan inte träna för en kris när man befinner sig mitt uppe i den. Ingen var förberedd på en gigantisk pandemi, säger Latvanen.

Han säger att pandemin har lärt företaget att utnyttja digitala kanaler, som är snabba och effektiva och genom vilka man snabbt når ut till dem man behöver nå.

– Man måste vara snabb och agera och kommunicera och för det behöver man de bästa rådgivarna. Det är som att segla, vinden och vattnet skapar en skicklig sjöman. Du måste navigera, anpassa dig när det blåser och ha förberett scenarier. Ibland måste man också gå på magkänsla och fatta snabba beslut trots att man inte har alla fakta på bordet, säger Jari Latvanen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter