Tre påverkare tycker till: Så har Korpo förändrats, det här borde förbättras


Kristian Eklund. Foto: Anja Kuusisto
Köpmannen i Korpos K-market, Kristian Eklund, bor i Nagu. Oberoende har han tillbringat en stor del av sitt liv i Korpo och via jobbet medverkat till utvecklingen under det senaste decenniet.
Han säger att kyrkbyns förvandling är positiv, men att det ser snyggt ut betyder inte att allt är optimalt.
– Korpo behöver mer invånare. Det har funnits en inflyttning men åldersstrukturen är trots det så sned. Och det här säger jag inte bara med tanke på egen verksamhet, det är många företag som försöker klara sig med inkomsterna från en kort högsäsong.
– Men man märker att satsningarna i kyrkbyn skapar en positiv stämning också för sådana som aldrig varit här tidigare, när sådana dyker upp hör man att de ser ett modernt skärgårdssamhälle, och det är bra.

Laura Wickström. Foto: Anja Kuusisto
Laura Wickström kan inte jämföra med hur Korpo såg ut för tio år sedan. Hon har bott i Korpo i sju år.
Korpoborna har hon snabbt lärt känna – de röstade in henne i fullmäktige i föregående kommunalval från SFP:s lista.
– Om jag jämför med när vi flyttade hit 2012 så tycker jag man ser förändringen bäst här i kyrkbyn. Hjalmars, butiken, torget, allt har blivit snyggare.
Vad fattas i Korpo, frågar jag och Wickström funderar:
– Mer hobbymöjligheter för barn kanske, och någon slags park. Vi har en fin lekpark men där borde finnas något tak eller skydd för stekande sol eller regn.
Wickström jobbar själv i K-affären i kyrkbyn och där hör hon åsikter om det kommunala beslutsfattandet.
– Många gånger får jag säga att det där kan inte staden ändra på. Det är frågor för regeringen eller staten, såsom till exempel missnöjet med postutdelningen. Staden har gjort det den kan, gett sitt utlåtande och sagt ifrån.
– Och överlag när det gäller stadens beslut är det viktigt att inse att inte alla delar av staden kan vara lika och behandlas helt lika.

Tage Österlund. Foto: Anja Kuusisto
Bättre företagarklimat men generationsväxling oroar
Tage Österlund driver Hjalmars i Korpo och är ordförande för föreningen Pro Korpo. Under det gångna decenniet har Hjalmars utvecklats som restaurang, stället har fått hotellrum, företagarparet har också satsat på en ny nisch med marockanska mattor.
– Samarbetet företagarna emellan har blivit mycket bättre på tio år, säger Österlund. Men bättre kan det ändå bli, och det finns utrymme för fler företag. Konkurrens är oftast bra, det skapar större efterfrågan.
– Vi har nyetableringar men det är också många företagare som närmar sig pensionsåldern. Det kan komma en dag då ingen städar eller ingen plogar vägen, vi behöver yngre som tar över.
– För tio år sedan var vi i Korpo lite förvirrade, hur ska det riktigt gå, har Korpo någon framtid. Men det är många som har trott på Korpo. Det är ett helt annat äventyr att flytta till skärgården än att flytta till Åbo, och vi har många modiga inflyttare.

Korpo blev en del av Pargas för tio år sedan. Foto: Anja Kuusisto
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.