Förflytta dig till innehållet

Tre mot en när partiledarna diskuterade EU i Åbo – Orpo öppnade för torv och kol

Robin Sjöstrand
En man vid en talarstol och fyra människor som sitter på stolar på en liten scen.
Statsminister Sanna Marin (SDP), Sannfinländarnas partiordförande Riikka Purra, Samlingspartiets Petteri Orpo och finansminsiter Annika Saarikko (C) diskuterade EU vid Europaforum på fredagen under moderering av biträdande professorn Markku Jokisipilä från Åbo universitet.

Fyra partiordförande, varav en statsminister och en finansminister, var samlade i Åbo på fredagen, när Europaforums höjdpunkt sparkade igång under ledning av moderatorn Markku Jokisipilä, biträdande professor i riksdagsforskning vid Åbo universitet.

Evenemanget gick under rubriken ”EU-politisk statsministertentamen” och upplägget var sådant att deltagarna – statsminister Sanna Marin (SDP), Sannfinländarnas partiordförande Riikka Purra , Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo och finansminister, samt Centerns ordförande Annika Saarikko – fick två minuter på sig att svara på samma frågor.

Utöver det hade moderatorn Jokisipilä också förberett varsin enskild fråga till partiordförandena, och det var kanske här som den största behållningen låg för åhörarna.

Purra fick frågan om Sannfinländarna borde ändra sin EU-kritiska hållning, då de säger sig vara ett parti som lyssnar på folket och det bara är 15 procent av finländarna som är emot ett EU-medlemskap.

– Jag kan försäkra dig att vi fortsätter vara ett EU-kritiskt parti, sade Purra och fortsatte svaret med att hacka ner på Tyskland, som verkade vara hennes tema för dagen.

Torv kan bli aktuellt med Samlingspartiet och Sannfinländarna

Orpo fick frågan om hur Samlingspartiet ser på de kommande utmaningarna med klimatförändringen och energikrisen. Om partiet måste välja mellan ekonomi och ekologi om det blir statsministerparti, hur prioriterar man?

Svaret blev att man framförallt prioriterar en hållbar utveckling. Gällande energikrisen öppnade Orpo dessutom dörren för fossila bränslen.

– Energin måste lösas så att finländarna har el och värme. Om vi till en början måste använda kol och torv för att lyckas med det, så måste vi, sade partiledaren bredvid en nöjt nickande Purra som redan tidigare hållit fram torvens vikt för den finländska ekonomin.

– Men vi måste också hitta hållbara lösningar. Sedan kan vi, efter ett par år, se hur det ser ut. I det skedet kan det hända att vi är på god väg mot en hållbar energilösning, fortsatte Orpo.

Två människor på stolarArkiv/Robin Sjöstrand
Sannfinnländarnas partiledare Riikka Purra och Samlingspartiets partiledare Petteri Orpo är beredda att titta på torven som alternativ vid en energikris.

De personliga frågorna till ministrarna lyckades inte riktigt lika väl, och både statsminister Marin och finansminister Saarikko fick chansen att prata om det de ville i stället.

Marin fick frågan om vad hon anser är sitt största misslyckande respektive den största förtjänsten hon har lyckats med som statsminister.

Efter att ha inlett med att hon inte tycker om att prata om det hon gjort bra, eftersom hon är finländare, sade hon med att hon i alla fall är nöjd med att hon alltid lyft upp framtidens viktiga frågor, som miljön och bevarandet av demokratin, både på riks- och Europanivå.

– Vi är illa ute om vi inte sätter vikt vid de här frågorna i framtiden, sade statsministern och hann aldrig till sitt största misslyckande innan taltiden tog slut.

Saarikko kritiserade EU i skogsindustrifrågor

Saarikko fick frågan om Centern har misslyckats med sin EU-politik i riksdagen. Trots att partiet ofta kritiserar EU-linjedragningar om skogsindustrin, har man ändå inte fått fram det här i riksdagen.

Också Saarikko lyckades undvika ett rakt svar på frågan om misslyckande, och sade att man har fört ett bra EU-samarbete med bland annat Tyskland och Frankrike. Resten av de två minuterna gick åt till att kritisera EU:s förståelse för finskt skogsbruk.

Kvinna som sitter på stol och diskuterarRobin Sjöstrand
Centerns partiledare Annika Saarikko säger att världsläget just nu gör det mycket svårt att säga något om framtiden.

De gemensamma frågorna i debatten gjorde det ganska tydligt att SDP, Centern och Samlingspartier ser ganska lika på hur EU-arbetet ska fortsätta.

Inom Ukrainafrågan var de tre överens om att fortsatt stöd för Ukraina är det enda möjliga valet i det här läget. Sannfinländarnas Purra framhöll Tysklands stora misstag som har gjort Europa beroende av Ryssland för energi.

Även om de andra partiledarna inte vill nämna några specifika länder, så framhöll de också vikten av samarbete inom energifrågan i Europa.

– Det är en stor miss att energipolitiken inte har varit gemensam inom EU, vi behöver samarbete och gemensamma investeringar inom energin för att klara oss. Vi får helt enkelt inte vara beroende av en stat som Ryssland, sade Marin.

Nästa fråga var om sanktionerna mot Ryssland är så kraftiga som de borde vara.

– Ryssland får 465 miljoner euro om dagen från EU för betalning av fossila bränslen, det är mer än innan kriget, sade moderator Jokisipilä.

Kvinna på stolRobin Sjöstrand
Sanna Marin vill inte samarbeta med en stat som Ryssland.

Saarikko framhöll i sammanhanget att Putins plan är grym, men också genialisk.

– Det är en plan som är gjord för att splittra oss. Se bara på Norge som har börjat diskutera att inte sälja sin vattenkraft till grannländerna. Det kommer att ske på ett bredare plan om vi inte aktar oss.

Purra skyllde på Tyskland igen.

– De har själva orsakat sin recession och drar hela Europa med sig.

På frågan om hur ett Natomedlemskap och ett EU-medlemskap funkar ihop var panelisterna överens om att Nato är det som tryggar säkerheten, och alla utan Purra tyckte att samarbetet inom EU ändå måste fortsätta – inte bara på ett försvarsplan, utan över hela spektrumet.

– Men det är så svårt att kommentera hur världen ser ut i framtiden, det är så mycket som händer just nu. Inte bara kriget – det finns överlag startka antidemokratiska värderingar som för luft under vingarna i hela världen. Vi står vid en brytpunkt, sade Saarikko.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter