Tre generationers arbete gick upp i rök


Det krävdes flera släckningsbilar och helikopter för att släcka bränderna i Brokärr och Rosendal sommaren 2014. ÅU-foto.
Sommaren 2014 var också den torr och varm. I slutet av juli avlöste åskvädren varandra och under ett av ovädren slog troligen en blixt ner i Anders Abrahamssons skog i Rosendal.
Några dagar senare upptäckte Abrahamsson att det brann i skogen. Branden släcktes men bara en dryg vecka senare brann det igen, i nästan samma område.
Hur den andra branden fick sin början är oklart. I teorin är det möjligt att elden låg under mossan och pyrde någonstans, men någon av de många nyfikna som ville se hur den eldhärjade skogen såg ut, kan också ha fimpat ovarsamt och på så sätt förorsakat branden.

Brokärr efter branden. ÅU-foto.
Abrahamsson förlorade totalt nästan tio hektar skog i bränderna. Ungefär hälften var skog som väntade på slutavverkning och skulle säljas som stock.
-De har mina fulla sympatier, utbrister Abrahamsson nu i telefon om skogsägarna i Pyhäranta som förlorat till och med 80 hektar skog.
Abrahamsson följde på nära håll med hur tre generationers arbete gick upp i rök och hundra år gamla granar brann upp, som jättelika fyrverkeripjäser.
-På tre-fyra sekunder fanns inget annat än kvistar kvar.
”En sak som det åtminstone inte är, är roligt”
Tankarna nu går till brandmännen som ska kämpa på i trettio graders värme, skogsägarna och alla som måste evakueras från sina hem i Pyhäranta.
-En sak som det åtminstone inte är, är roligt, konstaterar Abrahamsson.

Anders Abrahamsson. ÅU-foto
Skogarna i Brokärr och Rosendal var lyckligtvis försäkrade och räknat i pengar blev förlusterna sist och slutligen inte så stora. Men arbetet med att reda upp efter branden, försöka sälja resterna av skogen och gå brandvakt i två veckor var ett olustigt jobb, minns Abrahamsson. De första fyra dagarna måste Abrahamssons dessutom gå brandvakt dygnet runt.
Inga skogsmaskiner i skogarna så länge det är torrt
Fortfarande är marken i det brandhärjade området på sina ställen svart av aska och det är först nu, fyra år efter branden som gräset och de vilda växterna börjar återhämta sig.
För Abrahamsson själv ledde branden till att han i dag är, om möjligt, ännu försiktigare än tidigare.
-Inga skogsmaskiner eller andra maskiner som kan förorsaka gnistor vill jag nu ha i mina skogar förrän det regnat rejält, säger Abrahamsson som egentligen hade tänkt avverka lite skog i sommar men nu väntar och uppmanar andra skogsägare att göra det samma.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.