Förflytta dig till innehållet

Tre fall av blodförgiftning orsakad av sällsynt vattenbakterie har konstaterats vid ÅUCS – värmeböljan gör att bakterien trivs

Leo-setä / Flickr (CC BY 2.0)
Sandstrand
Bakterien kan orsaka magsjuka, hudinfektioner och öroninflammationer, samt i värsta fall blodförgiftning.

Vid ÅUCS har man under den senaste veckan konstaterat tre fall av blodförgiftning som har orsakats av en bakterie som hör till bakteriesläkten Vibrio.

Blodförgiftningar som orsakas av bakterien är väldigt sällsynta i Finland. Risken för att drabbas är dock större under värmeböljor. Bakterien trivs nämligen i havsvatten då det är varmt och den förökar sig snabbt under långa varma perioder.

Bakterien trivs endast i saltvatten.

— I grunda vikar stiger vattentemperaturen och salthalten snabbt under värmeböljor. Som följd förökar sig bakterien snabbare och risken för infektioner ökar, säger Antti Hakanen, som är överläkare i klinisk mikrobiologi vid ÅUCS, i ett pressmeddelande.

Under längre värmeböljor bör personer med nedsatt immunförsvar därför vara försiktiga. Samma gäller om man har öppna sår eller huden flagnar, eftersom bakterien då lättare kan orsaka en infektion i kroppen.

— Om man hör till en riskgrupp ska man akta sig för att bada i grunt och varmt havsvatten. Utöver semesterfirarna trivs även bakterien bra i havsvikar, säger Hakanen.

En man i vit läkarrock.Privat
Antti Hakanen rekommenderar att personer i riskgrupp håller sig till insjöar under längre värmeböljor, eftersom bakterien endast trivs i saltvatten. Arkivbild.

Sällsynt gäst i våra vatten

Det är inte alls varje sommar som Vibriobakterien påträffas i ÅUCS laboratorium. Senast som bakterien orsakade allvarliga infektioner i Egentliga Finlands område var 2014 då det också var en varm sommar.

Då havsvattenstemperaturen och salthalten under värmeböljor stiger till lämpliga nivåer kommer bakterien igen till våra vatten.

— Vibriobakterien kan orsaka magsjuka, hudinfektioner och öroninflammationer. Om bakterien kommer i blodomloppet kan den som värst också orsaka blodförgiftning. Det är speciellt långtidssjuka och personer med nedsatt immunförsvar som löper risk att drabbas av blodförgiftning. Det är med andra ord fråga om en allvarlig sak, säger Hakanen.

— Eftersom bakterien endast trivs i saltvatten kan man tryggare plaska runt i sjöar under sommaren, där får man inte Vibriobakterien som sällskap, tillägger han.

En annan bakterie som hör till Vibriosläkten orsakar sjukdomen kolera. Enligt Hakanen finns ändå inte den bakterien i finska badvatten.

— I regel är badvattnen i Finland rena och av god kvalitet. Man behöver inte vara rädd för vatten, men de som hör till riskgrupp bör tänka efter vid val av badställe under värmeböljor.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter