Tre alternativ för småbarnspedagogiken i Pargas: alla utgår från att Knattebo stängs och att man halverar köptjänstplatserna

Först det positiva: inga av daghemmen i Nagu, Korpo, Houtskär eller Iniö påverkas i de alternativ som förs fram i Pargas stads egen utredning över småbarnspedagogikens framtid i staden.
En motsvarande utredning behandlades i fullmäktige redan i juni i fjol, men den byggde på läget år 2021 och är i och med ändringar i lagstiftningen inte längre aktuell. Därför gjordes en ny utredning.
För få barn för att fortsätta som nu
Det som står klart är att nativiteten i Pargas har sjunkit betydligt, från 130–160 barn per år till 90–100 barn per år. Då det kommer till inflyttningen är Pargas en vinnare på lång sikt med över 20 barn i åldern 0–4 år.

Det betyder att man i samtliga tre förslag som presenteras föreslår att minska antalet platser inom småbarnspedagogiken från nuvarande 591 platser till 500. Det betyder samtidigt att man i alla förslag skulle gå in för att stänga Knattebo daghem som verkar i de minst ändamålsenliga utrymmena av stadens daghem enligt utredningen.
En halvering av antalet platser som man köper (i Pargas fall av Folkhälsan) ingår också i alla scenarier.
De tre alternativen
Alternativ 1
- Knattebo daghem läggs ner
- Moduldaghem i anslutning till Björkhagens daghem
- Antalet köptjänstplatser halveras
Alternativ 2
- Knattebo daghem läggs ner
- Moduldaghem i anslutning till Sagoängens daghem
- Antalet köptjänstplatser halveras
Alternativ 3
- Knattebo daghem läggs ner
- Moduldaghem i anslutning till Björkhagens daghem
- Antalet köptjänstplatser halveras
- Servicesedlar införs för köptjänstplatserna
Maj Björk (SFP) som är ordförande i nämnden för fostran och utbildning säger att man inte såg det som ändamålsenligt att gå in för modellen med servicesedlar inom småbarnspedagogiken i Pargas, eftersom det inte egentligen finns andra producenter förutom Folkhälsan i dagens läge.
– För köptjänsternas del vill jag understryka att inga som helst beslut fattats och det är först i samband med upphandlingen som görs senast hösten 2024 som vi tar ställning till den biten.
Fortsättningen för Folkhälsans del klarnar nästa år
Staden har i nuläget avtal fram till slutet av juli 2025 med Folkhälsan Välfärd Ab (daghemmet Fyrklövern) och Föreningen Folkhälsan i Pargas (daghemmet Bantis) om sammanlagt 124 platser.
I alternativ 1 som nämnden förordar ingår också en del omstruktureringar i de övriga daghemmen, bland annat avslutas en grupp i Sagoängens daghem och en i skiftesdaghemmet Villa Kamomilla.
– Att vi gick in för alternativet med ett moduldaghem i anslutning till Björkhagens daghem beror på att det är där behovet växer mest, säger Björk.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.