Tre alternativ för äldreomsorgen på Kimitoön — Folkhälsan med som ny aktör


Hannahemmet i Genböle, Dragsfjärd, lyfts i alternativen fram som ett möjligt ställe för ett vårdkluster. Dock behöver byggnaden renoveras för fler miljoner innan det vore möjligt. ÅU-foto
Helhetsutredningen för äldreomsorgen på Kimitoön avancerar, och nu verkar det som om det finns åtminstone tre alternativ man bollar med.
Ännu finns dock inga förslag från förvaltningen, men den 28 maj kommer omsorgsnämnden att behandla ärendet. Nästa steg är att saken diskuteras i fullmäktiges aftonskola den 1 juni, efter vilket ärendet den 22 juni behandlas i fullmäktige.
— Hittills har helhetslösningen diskuterats i Balans 2020-styrgruppen, men där fattar vi inga beslut, utan tar del av information och diskuterar, säger Ghita Edmark som är SFP-lokalavdelningens ordförande på Kimitoön och medlem av Balans 2020-styrgruppen.
De alternativ för äldrevården som just nu finns i helhetsutredningen har kommunen inte hittills gått ut med till allmänheten, med det har SFP:s lokalavdelnings styrelse på Kimitoön valt att göra, för att skapa diskussion.
Satsa på Hannahemmet, vänta eller låta andra bygga nytt
Enligt Edmark presenterades tre alternativ under fullmäktiges aftonskola för en dryg vecka sedan.
Ett alternativ är att renovera Hannahemmet, för att där kunna skapa ett vårdkluster mitt på Kimitoön. Almahemmet har på grund av byggnadens dåliga skick fallit bort ur ekvationen.

Äldreboendet Almahemmet i Kimito är i dåligt skick och lär inte längre ingå i ekvationen om äldrevården på Kimitoön. ÅU-foto
Ett annat alternativ utgör de privata aktörer som visat intresse för att bygga seniorboenden på Kimitoön.
En aktör som tidigare nämnts är Hanna ja Yrjö-stiftelsen, som planerar bygga seniorbostäder där Dalsbruks före detta hälsovårdsstation finns.
En ny aktör som nämnts i sammanhang om att bygga ett nytt vårdkluster med seniorbostäder i Kimito är Folkhälsan.
Alternativ tre går ut på att göra ingenting i väntan på att landskapet tar över vården.
Vem som helst kan förverkliga Folkhälsans modell
Georg Henrik Wrede, vd för Samfundet Folkhälsan, bekräftar inte rakt av uppgiften om att Folkhälsan skulle ha planer på att bygga i Kimito.
— Vi har gjort frivilligarbete åt kommunen. Kimitoöns kommun har frågat oss om hur man kunde bygga upp äldrevården, och vi har gjort en modell för hur detta kunde se ut i framtiden. Modellen är helt generell, säger Wrede och tillägger att ifall kommunen går in för det alternativet är inte Folkhälsan nödvändigtvis den som förverkligar detta — det kan vem som helst göra.

Georg Henrik Wrede är vd för Samfundet Folkhälsan. Foto: Folkhälsan
— Vi har inte tagit ställning till det egna deltagandet. Men jo, diskussioner har förts om hur äldreomsorgen kunde arrangeras på Kimitoön.
Enligt Wrede ställer Folkhälsan upp med sin kunskap och erfarenhet av äldrevård då någon finlandssvensk kommun funderar över hur man ska arrangera äldreomsorgen.
— Ibland leder det till något konkret för vår del. Nu är det upp till Kimitoön att bestämma hur man vill ha det. Vill man sedan att Folkhälsan ska vara den som förverkligar är det en annan sak. Vi är villiga att diskutera.
Centralt och rymligt
Enligt Wrede vore det viktigt för ett eventuellt vårdkluster i Kimito att det skulle vara centralt och tillräckligt stort.
Att beakta lokala förhållanden är förstås viktigt, men seniorhusets verksamhet skulle bygga på en grundfilosofi: där skulle finnas öppna aktiviteter, möjlighet till frivilligarbete, boende för äldre, mer resurskrävande boende, koppling till hemtjänst samt trygghetslarm.
Som en tanke ger Wrede att ett hus för detta kunde finnas i anslutning till de vårdfastigheter som nu finns.
Folkhälsan Välfärd Ab är ett av Samfundet Folkhälsan helägt bolag som har hand om Folkhälsans serviceproduktion.
Bolaget erbjuder service i Nyland, Åboland och Österbotten och på några språköar i andra landskap.
19.5.20 kl. 14.28: Ghita Edmarks titel ändrad till SFP-lokalavdelningens ordförande på Kimitoön. Även ändrat att det är SFP:s lokalavdelnings styrelse på Kimitoön som valt att gå ut med alternativen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.