Uppdaterad med fullmäktigedebatt: Träsk skola ska vara i Träsk, tycker 320 i Houtskär


Fullmäktigeordförande Tarja Rinne lyssnar på gymnasieeleverna Anna-Maria Mårtensson och Wilma Karlgren. Foto: Anja Kuusisto
Vi undertecknade tycker att Träsk skola också i framtiden ska vara i Träsk, säger Anna-Maria Mårtensson och Wilma Karlgren, när de överräcker en namninsamling om Houtskärs skolfråga till Pargas fullmäktigeordförande Tarja Rinne.
Överräckningen sker strax innan tisdagens fullmäktigemöte ska börja i Pargas.
Enligt den senaste befolkningsstatistiken finns det lite över 500 Houtskärsbor. Därför är det en bedrift att på kort tid samla 320 namn på en namninsamling i Houtskär. I listan ingår även några namn på deltidsboende, men man kan säga att drygt 60 procent av kommundelens invånare har skrivit på listan.
Wilma och Anna-Maria har också själv skrivit på listan. Nu går de i Pargas svenska gymnasium men de har varit elever i Träsk — och de har också hunnit prova på hur det är att gå i skola i Näsby, då Träsk skola renoverades under deras tid i lågstadiet.
— Men det var inte alls lika bra, för skolgården och allt annat runtomkring finns i Träsk.
Träsk skola måste i sommar tömmas när en rapport visade att det fanns svåra inneluftproblem med mera brister i skolhuset.
Det är i församlingshemmet i Näsby skolan nu temporärt verkar. Staden har diskuterat olika alternativ för en framtida lösning, bland annat att tillsammans med församlingen uppföra ett nybygge i Näsby. Houtskärsnämnden har tidigare uttalat sitt stöd för att renovera eller bygga nytt i Träsk.
”Ta det lugnt, Houtskärsborna får säga sitt ännu”
Christer Friis, SFP, tog till orda i Houtskärs skolfråga under själva budgetbehandlingen i fullmäktige också.
Friis föreslog då att planeringspengarna för Houtskärs nya eller renoverade skolhus ska vara 400 000 och gälla Träsk skola, istället för budgetförslagets 50 000 för skolplanering.
Friis ifrågasatte också samarbetsmodellen församling-skola, för han anser att staden låter församlingens behov köra över skolans, och det finns ett färskt JK-beslut om att skola och kyrka ska agera separat.
Mikael Holmberg, SFP, ansåg att Friis nu reagerar på frågor som ännu är under diskussion, arbetsgruppen som diskuterar skollösningar har inte fattat något beslut ännu.
– Ta det lugnt nu Christer, Houtskärsborna ska få säga sitt ännu. Och det ska ju ordnas en träff i januari i Houtskär också, påminde Holmberg.
Efter en längre diskussion om både skolcampus i Pargas och skolfrågan i Houtskär drog Friis tillbaka sitt förslag om 400 000 i nästa års budget. Han understödde i stället Kaj-Johan Karlssons kompromissförslag, som talade för att planeringspengen på 50 000 ingår i budgeten 2020, medan 400 000 och 300 000 ingår i ekonomiplanen för 2021 och 2022.
Uppdaterad klockan 16.45 med diskussion från fullmäktiges budgetbehandling, texten efter mellanrubriken
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.