Transportföretagare från Kimitoön har kört stormfällt virke på Åland hela våren: "Skogarna har fått mycket stryk"


Hans Funck (t.h.) kom till Åland i mars. Här är han tillsammans med Casper Fabritius framför en av talrika virkesstaplar som väntar på transport. Foto: Privat
Vägentreprenören Hans Funck från Kimitoön anade inte omfattningen av uppdraget då han åkte till Åland för att transportera stormfällt virke.
– Det är mycket värre vad någon trodde då vi kom hit den 23 mars, säger Funck, då ÅU når honom i Lumparland.
Det har snart gått ett halvår sedan Alfrida, den hårdaste stormen som någonsin nått Finland. Ändå är röjningen i de åländska skogarna inte på långt när klar.
– När man åker kör in på de mindre vägarna förstår man varför så många var länge utan ström. Skogarna har fått mycket stryk i Lumparland och Lemland.
Stormen slog hårdare mot Åland än övriga Finland. På Bogskär i Kökar uppmättes rekordvind, 32,5 sekundmeters medelvind under tio minuter.
Volymen på den fällda åländska skogen uppskattas vara mellan 800 000 och 1 000 000 kubikmeter. Ungefär en tredjedel beräknas vara avverkad och upparbetad i slutet av juni. Volymen är större än det som normalt upparbetas på ett helt år på hela Åland, skrev Ålandstidningen tidigare i veckan.
– Jag har med mig en bil och två karlar så vi kan köra dygnet runt, säger Funck.

Nathalie har åkt skytteltrafik med virke mellan Mariehamn och Kotka.
För Funcks team handlar det om skytteltrafik mellan skogarna och Mariehamn, där virket lastas på båt för att föras till Stora Ensos fabrik i Kotka.
– Det blir korta körsträckor så vi brukar hinna med ungefär 600 kubikmeter varje dygn.
– De har fina släta vägar här, tillägger han.
Arbetet är organiserat i flera så kallade avverkningskedjor som har koll på virket hela vägen från skogen till industrin. Vissa av kedjorna har fört virke ända till Villmanstrand.
Det är inte första gången Funck har ryckt in efter en stor storm. Det var då orkanen Per – också kallad januaristormen 2007 – hade härjat i Sverige. Då körde han stormfällt virke i tre månader. Uppdraget på Åland blir längre än så.
– Enbart det som är färdighugget räcker nog till slutet av augusti.
Någon egentlig semester räknar Funck inte med den här sommaren.
– Nå, vi har åkt hem ungefär varannan helg.

Så här ser det fortfarande ut i vissa skogar på Åland. Foto: Privat
Den åländska landskapsregeringen har sammanställt en karta av infraröda flygbilder. Med kartan ska man analysera skadorna och uppskatta den totala volymen på skadorna.
Som bäst sammanställs också ett stödpaket för att hjälpa drabbade skogsägare med återplanteringen. En annan utmaning är vädret: värmebölja gynnar skadeinsekter, som utgör ett stort hot mot oröjda områden.
– Vi får hoppas att sommaren blir sval för det finns ännu mycket skog som inte är uppredd. Mycket kommer nog ändå att gå till spillo, säger Funck.
Hans uppfattning om Åland som ängarnas och lundarnas örike har också förändrats något.
– Jag visste inte att det skulle finnas så mycket skog på Åland.
Stormen Alfrida
Stormen Alfrida, i Finland kallad Aapeli, drabbade norra Europa de första dagarna i januari.
Över hälften av Ålands elandelslags kunder var utan el ännu ett dygn efter stormen. Somliga var utan el i två veckors tid.
Många huvudvägar spärrades av kullfallna träd. Vissa fornminnen skadades också.
Stormen förorsakade inte personskador på Åland, men en man dog i samband med röjningsarbete.
Den hårdaste uppmätta vindbyn i fastlands-Finland var 32,8 m/s, i Vasa. Som mest var 120 000 hushåll utan el i Finland.
Källa: Wikipedia
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.