Trafikskyddet om elsparkcyklar i trafiken: ”Svårt att se till att reglerna efterföljs”

Elsparkcyklar är något av en utmaning för myndigheterna. Teknologin har kommit snabbt, och även om det finns regler för dem är det svårt att se till att de efterföljs. Det säger kontaktchef Elias Ruutti på Trafikskyddet, som ansvarar för Åboregionen.
– Lagen ger egentligen inga befogenheter att upprätthålla de regler som finns kring elsparkcyklar.
Det här gäller både felparkering, samåkning och överhastighet, som brukar vara de största klagomålen som folk lyfter fram när de klagar på den relativt nya bekantskapen i trafiken.
– Det går heller inte att dra alla elsparkcyklar över en kam, eftersom de delas in i olika fordonsklasser beroende på de tekniska egenskaperna. På en elsparkcykel kan du räknas som fotgängare, som förare av ett lätt elfordon – de följer samma regler som cyklister, som mopedförare eller motorcyklist, säger Ruutti.
De elsparkcyklar som lämpar sig för trafik klassas ändå oftast som lätta elfordon.
Finns inget bra sätt att begränsa barn att använda elsparkcykel
Det finns heller ingen officiell åldersgräns för att använda elsparkcykel. Även om många elsparkcykeloperatörer i teorin har begränsat användningen till endast myndiga personer är begränsningen lätt att komma runt. För tillfället är spridning av information det enda sättet att försöka förbättra användningen av elsparkcyklarna.
– Trafikskyddet har i år fört en kampanj kring användningen, där vi med information och infografik berättar hur man ska röra sig med elsparkcykel.

Kampanjen, som heter ”Aja oikein – sähköpotkulaudallakin”, finns bara på finska och är komprimerad till tio huvudpunkter (se faktaruta).
Trots kampanjen sker det många olyckor med elsparkcyklar, enligt Ruutti. Men exakt hur många går inte att säga.
– I olycksstatistiken finns inte elsparkcyklar som en skild kategori, så där kan vi inte se någon exakt mängd. Det sker också många singelolyckor, men i och med att de inte rapporteras till polisen så statistikförs de inte heller.
Det sker en del krockar mellan elsparkcyklar och motorfordon, men Ruutti säger att det troligen inte är särskilt vanligt. Krockar mellan elsparkcyklister och bussar brukar lyftas upp av medierna, och får därmed synlighet den vägen.
Smidigt fortskaffningsmedel om man använder det rätt
Ruutti använder själv elsparkcykel ibland, men han undviker de som man kan hyra. Enligt honom är det ett bra fortskaffningsmedel så länge man följer de regler som finns och kör ansvarsfullt.
– Däremot så har ju elsparkcyklarna sämre köregenskaper än till exempel en cykel, eftersom de har små hjul och därför är mer ostadiga. Om elsparkcykeln dessutom saknar blinkers och man måste signalera svängar med armen kan det bli riktigt farligt.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.