Trafiksäkerhetsverket nedtonar kritisk rapport om gasdrivna fartygs utsläpp
Arkiv/Jan-Ole Edberg


Viking Grace är ett av många nya fartyg som drivs med flytande naturgas. ÅU-foto
– Klimatutsläppen från flytande naturgas har diskuterats en längre tid så det är ingen ny sak. LNG måste betraktas som ett fossilt bränsle som används under en övergångstid tack vare sina andra miljöeffekter, säger Anita Mäkinen, som är ledande sakkunnig på Trafiksäkerhetsverket.
Enligt Mäkinen har LNG trots sina metanutsläpp många förtjänster som nu riskerar att sopas under mattan i UMAS rapport.
– Genom att satsa på flytande naturgas kan vi utöver svaveloxider också reducera utsläppen av kväve, sot och luftburna hälsovådliga småpartiklar, påminner Mäkinen.
Den finska sjöfarten gör för tillfället kraftfulla satsningar på en utbyggnad av infrastrukturen för LNG. En ny LNG-terminal har nyligen öppnats i Torneå, samma lagringskapacitet finns i Björneborgs hamn och utöver Viking Lines satsningar på nya LNG-fartyg har även statens isbrytare gått över till flytande naturgas till vissa delar.
Varför låter satsningarna på vätgas och batteridrivna lösningar vänta på sig?
– Att tillverka vätgas är fortfarande en väldigt energiintensiv process, vilket innebär att miljövinsterna än så länge är försumbara. I väntan på det tekniska genombrottet måste vi satsa på andra alternativ. Då det gäller elektrifieringen av sjöfarten så är framför allt Norge långt hunnen. Många färjor som är i trafik i de norska fjordarna är eldrivna nu för tiden, säger Mäkinen.
Mikael Sjövall/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.