Färjetrafik- och elavbrott förutspås då höststormen drar allt närmare – meteorologens råd: ”Stanna inomhus”


På havsområdena kan en vindstyrka på upp till 30 meter i sekunden uppmätas, säger Ilkka Alanko, jourhavande meteorolog vid Foreca. Arkivbild från Utö. ÅU-foto
Stormen som blåser in över landet västerifrån på onsdag är relativt sällsynt. Liknande vindstyrkor uppmäts cirka en gång om året, eller bara vartannat. Det säger Ilkka Alanko, jourhavande meteorolog vid Foreca.
— Stormen träffar Österbotten redan på onsdagskvällen. Den kommer absolut vara som starkast där, speciellt över havsområdena, säger han.
På havsområdena kan en vindstyrka på upp till 30 meter i sekunden uppmätas. På land förväntas en vindhastighet på över 21 meter i sekunden.
Håll dig inomhus
— Jag skulle inte ge mig ut i terrängen, utan helst hålla mig inomhus. Träd kan falla och stora kvistar kan ryckas loss av vinden. Det kan ske också i städerna, säger Alanko.
Dessutom är det möjligt att stormen sliter loss gamla hustak. Allt som inte är ordentligt fastskruvat lär flyga iväg.
I de södra delarna av landet drar stormen in först på torsdagsmorgonen och håller i sig till fredag morgon. I Österbotten borde stormen mojna redan på torsdag kväll.
Dessutom väntas stora mängder regn i hela landet.
Kan störa färjetrafiken i skärgården
Det är väldigt troligt att den inkommande stormen kan rubba färjerutterna i Åbolands skärgård, skriver Finferries på sin hemsida. Särskilt Nagu-Korporutten kan hamna i blåsväder.
Dessutom kan också trafikavbrott störa vajerfärjorna i Vartsala, Palva, Velkuanmaa, Högsåra, Eskilsö, Våno, Pellinge, Keistiö, Bergö, Hämmärönsalmi, Barösund, Skåldö och Högsar.
Elavbrott väntas
Alanko säger att man förväntar sig många elavbrott utanför städerna i och med stormen. Petter Södergran, driftchef vid Vasa elnät, säger att man förbereder sig så gott man kan inför stormen.
— Enligt väderprognosen ser det ut som att kusten kommer bli väldigt utsatt. Oftast är det skärgården och landsbygden som drabbas värst, säger Södergran.
Han säger att man i Vasa förbereder sig genom att säkerställa att den så kallade storstörningsorganisationen har tillräckliga resurser för att effektivt avhjälpa störningar i elnätet.
— Men man är nog liten när naturen visar sina krafter, säger han.
Södergran kan inte uppskatta hur många hushåll som kommer bli utan el. Han säger att man kan förbereda sig hemma genom att ladda mobiltelefonerna och se till att man har batterier i ficklampan.
— Elavbrott påverkar ofta också vattentillförseln. Därför är det bra att också ha tillräckligt med dricksvatten.

Även i städerna ska man röra sig försiktigt då stormen drar in på onsdag och torsdag. Träd kan falla och stora grenar kan ryckas loss med vinden, säger jourhavande meteorolog Ilkka Alanko vid Foreca. Foto: Ari Sundberg /SPT
Rederierna kör normalt
Som det ser ut just nu kommer Tallink Siljas fartyg köra som vanligt. Kommunikationschef Marika Nöjd säger att stormen givetvis kan leda till förseningar.
— Vi har fartyg som klarar av häftiga vindar. Men för passagerarna kan det förstås vara otrevligt, säger Nöjd.
Även Viking Line trafikerar åtminstone tillsvidare alla sina turer.
— Vi är nog på alerten och förbereder oss noga inför stormen. Det är ännu lite tidigt att säga hur vi kommer att göra, säger informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.
Boijer-Svahnström säger att rederiet meddelar sina kunder om inställda turer och förseningar. Hon säger att de väldigt sällan ställer in avgångar. Allt beror på vindriktningar och hamnar.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.