Traficom vill upphäva föreskriften om den virtuella styrvajern och göra om den – olyckan med Nagu–Korpofärjan kan spela en roll i beslutet

Redan i slutet av mars, det vill säga drygt två veckor innan torsdagens olycka med Nagu–Korpofärjan, hade Transport- och kommunkationsverket Traficom lämnat in en begäran om utlåtanden om ett utkast för att upphäva den föreskrift från september i fjol som gjort det möjligt att köra med den så kallade ”virtuella vajern”.
LÄS OCKSÅ
I begäran om utlåtanden konstateras att Traficom har funnit ett behov att ändra föreskriften och att den lämpligaste åtgärden innan ytterligare förberedelser är att upphäva den tidigare föreskriften.
Utlåtanden kan lämnas in på tjänsten utlatande.fi fram till den 19 april och målsättningen är att föreskriften ska kunna upphävas i maj.
Innan en ersättande föreskrift kan träda i kraft krävs en ny utlåtanderunda, vilket betyder att det kommer att dröja ett tag innan det blir nya bud. Exakt vad det innebär för elhybridfärjan L-317 är ännu oklart.
Torsdagens olycka spelar in på besluten
Traficoms ledande sakkunnig inom sjöfartstillsynen, Thomas Lundström, sade tidigare till Yle att man kommer att ta också förra torsdagens olycka i beaktande då man överväger upphävandet. Exakt vilka följder olyckan kommer att få i den processen kan inte bedömas i det här skedet.
Det som främst oroat skärgårdsbor med den nya färjan är att kompetenskraven de facto sänkts på L-317 i och med den virtuella vajern trots att den nya färjan är betydligt större än Prostvik 1.
En frigående färja har alltid en befälhavare med sjöfartsutbildning medan en vajerfärjeförare inte nödvändigtvis har det.
Rederiet Finferries utbildar till exempel själv sina vajerfärjeförare. VHF-intyg och läkarintyg samt förstahjälputbildning är de enda övriga kraven för färjeförare.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.