Trädgårdsentusiast på Kimitoön: Trädgården är inte till bara för ägaren


Trädgårdar är personliga. Alla tycker inte om samma saker, säger Solveig Friberg som själv helt och fullt njuter av sin trädgård med växthus och portaler. Allt sådant har hon byggt själv av återvinningsmaterial, utan att tidigare ha snickrat ens en fågelholk.
En humla kliver lyckligt omkring i gulblommande fetknopp.
Husets egna bin dricker av vattnet i en liten damm där också grodyngel trivs.
Fåglarna badar i en lite större damm.
– Nyligen hade en steglitsa alla sina små ungar med på ett dop. En trädgård ska inte vara till bara för ägaren, säger Solveig Friberg i Rosendal på Kimitoön.

Dukat bord för humla.
Blågull gillas
Sedan starten för 15 år sedan har hon systematiskt försökt ordna med buskar så att fåglarna kan trivas, vattenelement som uppskattas av alla och så växter som lockar fjärilar och andra pollinerande insekter.
– Nu har jag nästan 70 sådana växter. Ibland blir man lite överraskad. Till exempel har jag inte vetat att blågull är så omtyckt att det bara surrar kring den hela dagen.

Blågull – kan också vara vit.
Härligt surr
Surret är härligt att höra, från första steget ut i trädgården på morgonen.
– Det tar en minut så har jag glömt allt annat. Det finns så mycket att göra i trädgården. Men inte är det arbete, lika litet som en hel dag på golfbanan någonsin kallas arbete. Trädgården är en hobby som tog fart då jag för några år sedan gick med i Kimitoöns trädgårdsklubb, säger Solveig Friberg.
Många ”plantbytingar”
Tack vare de plantbyten som klubben ordnar – två på våren och två på hösten – har många trädgårdar på ön blivit mycket mera omfattande.
– För egen del tror jag att två tredjedelar av alla mina perenner är ”plantbytingar” som inte har kostat något, vi bara delar med oss av det som vi har mycket av och får i stället sådant vi ännu inte har.
Fråga vad som är roligt
Just perenner är det som Solveig Friberg har satsat på, sådana som inte behöver särskilt mycket vatten eller stöd.
– Då man börjar med en trädgård tror jag att det är viktigt att man frågar sig själv vad man tycker är roligt. Sedan då man vet det så går man på det. Jag tycker inte det är roligt att vattna eller binda upp växter. I stället har jag satt tiden på att bygga växthus och portaler, och efter min pensionering har jag gått kurser i mathantverk och biodling.

Humleportal.
Fryser in granskott
Att Friberg också är administratör för den lokala rekoringens Facebook-grupp hör till bilden.
– Jag tror starkt på närproducerat och giftfritt. Nu har jag föresatt mig att bli bättre också på att samla in från naturen – till exempel har jag fryst in en massa granskott, och samlat blad från vilda blommor för att torka till te. Från odlade plantor också, till exempel citronverbena är en favorit för te.
Hur har trädgården klarat torkan?
– Jaa, det varierar. Vilda växter så som blodnäva, som jag har i en rabtt, klarar sig bra. Men klart är att trädgården är långtifrån vad den kunde vara om vädret hade varit mer gynnsamt. De som kommer på besök vid Öppna trädgårdar-dagen den 1 juli får ta det som det är ett sådant här torrt år.
Också i fjol hade Solveig och hennes man Pentti Friberg öppen trädgård och då kom över 200 besökare.
Hur gör du med gräsmattan en så här torr sommar, har du vågat klippa den?
– Jo, ett par gånger, men nu får vitklövern gå i blom där, klövern är något som insekterna verkligen gillar. Hur man gör med gräsmattan säger rätt mycket om trädgårdens ägare. Man kan ha det jätteprydligt. Eller låta klövern blomma.
Har du någonsin misslyckats med en växt?
– Många gånger. Och så har jag satt dem på fel plats. Så står nu en manchurisk valnöt nästan på berg och den ska ju bli femton meter hög så det var definitivt fel plats. Men man lär sig.
Brukar du åka runt och titta på andras trädgårdar?
– Visst, det ger alltid inspiration. Den 9-13 augusti åker vi med trädgårdsklubben Vättern runt för att se på trädgårdar i Sverige. Flera är välkomna med.
Elva trädgårdar inom Kimitoöns kommun är med i Öppna trädgårdar 1.7 kl. 12-18 ( en del finns på de riksomfattande listorna, andra bara på den lokala trädgårdsklubbens hemsida). Lokala klubbens hemsida hittas på www.tradgardsklubben.wordpress.com.

Stora blad av klippstånds i skugga, blå iris i solsken.

Står stadigt – eller sitter? Pionen får stöd av en gammal rottingstol genom vars sits den växer.

Rödfibbla i harmoni med rödbladig smällspirea och sibirisk vallmo.

Klarat torkan. Och älskas av fjärilarna. Gillenian, som gör skäl för finska namnet perhosangervo, har nu börjat blomma.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.