Träbåtar från Åboland ingår nu i Unescos kulturarv – ”Det känns jättebra”

Den nordiska klinkbåtstraditionen har tagits med på Unescos lista över immateriella kulturarv. Det blev klart vid organisationens möte i Paris på tisdagen.
De första klinkbåtarna byggdes för 2 000 år sedan och är fortfarande mycket vanliga i Finland. Vid stugstränderna finns hundratusentals klinkbyggda träbåtar, med vilka folk ror, seglar och fiskar. Klinkbåtstraditionen har också långa anor i hela Norden, och i länderna runt Östersjön.
De syns också ofta i den åboländska skärgården, inte minst i vattnen kring Korpoström, säger träbåtsentusiasten Bosse Mellberg i Korpo.
– Här finns 27 seglande klinkbåtar och ett antal rodd- och snurrebåtar. Att vi är med på Unescos lista är jättestort. Det ger erkänsla till de nordiska hantverkstraditionerna och när man nu lägger nät med sin klinkbåt är man inte bara en fiskare utan också en kulturbärare. Det gäller också dem som bygger båtarna.
En välkonstruerad klinkbyggd träbåt är lätt, går bra och är ekologisk
Jari Vanhatalo, ordförande för Finlands Träbåtsbyggare
Ansökningen om att ingå på Unescos lista gjordes gemensamt av de nordiska länderna och undertecknades av respektive lands kulturministrar. I bakgrunden till ansökan finns ett par hundra aktörer inom branschen: båtbyggare, föreningar, museer och utbildningsinstanser.
Även 19 finländska träbåtsaktörer deltog i ansökningsprocessen. För föreningarnas del var det Mellberg som ledde arbetet. I Finland finns cirka 50 yrkesverksamma klinkbåtbyggare.

Att klinkbåtarna nu är en del av Unescos kulturarv ger hopp om att traditionen fortsätter. Till exempel Finlands Träbåtsbyggare och Kulturösterbotten har nya projekt på gång gällande klinkbåtstraditionen.
– Kunskaperna om båtbyggandet måste tryggas också i fortsättningen. En välkonstruerad klinkbyggd träbåt är lätt, går bra och är ekologisk. Båtarna har dock ändrats under tidens gång. Erkännandet från Unesco är väl ägnat att stödja bevarandet av denna kulturhistoriska tradition och framför allt utvecklingen av den, säger Jari Vanhatalo, ordförande för Finlands Träbåtsbyggare i ett pressmeddelande.
Vid mötet i Paris upptogs också fiolspel från Kaustby på listan. Sedan tidigare finns bastutraditionen i Finland med på listan. Unescos förteckningar över det immateriella kulturarvet omfattar fler än 600 element runtom i världen
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.