Förflytta dig till innehållet

TPS vill bli en europeisk toppklubb år 2030 – nya strategin talar också om större samhälleligt ansvar

ARKIV
en ishockeyläktare
TPS vill knyta sina anhängare till sig, och skapa en större TPS-familj.

Hockeyklubben TPS vill år 2030 vara en organisation som verkar i och för samhället i mycket större utsträckning än nu.

Klubben vill hjälpa till med utmaningen att få barn och unga att motionerna, samtidigt som ny affärsverksamhet ska bidra till välmående på många olika plan.

I rinken ska laget kämpa om och gärna nå framgång både nationellt och internationellt varje år.

Vision 2030 ska leda till att TPS är en europeisk toppklubb som gör Åboregionen till en bättre plats att leva.

Det är alltså inga små ord som tagits med i klubbens nya strategi fram till år 2030.

Kai Koskinen, som arbetar som tjänsteförrättande vd medan jakten på en ny chef pågår, har tidigare lett HJK:s motsvarande arbete i Helsingfors.

Förutom hockeyverksamheten säger han att eftermiddagsklubbar och annan lågtröskelverksamhet är några exempel på hur TPS kan få barn att röra på sig.

– Idrott är ofta att leva i stunden, spelarna tänker på nästa match eller nästa byte, idrottsledningen tänker på nästa säsong men styrelsen måste se flera år framåt. Den här långsiktiga strategin ger lugn och ro mitt i all stress, säger Koskinen.

Ilkka Paananen, ägare och styrelsemedlem, säger att det på lång sikt ser väldigt bra ut för klubben och berömmer organisationen och kulturen.

På kort sikt har coronan slagit till mot både ekonomin och stämningen på matcherna när publiken minskat eller periodvis helt saknats.

– Ishocken är en ganska liten business, jämfört med hur viktig den är i samhället. Men det är inte hållbart att klubben är beroende av ägarnas finansiering, utan ekonomin måste gå runt av sig själv.

Paananen ser med tillförsikt på den eventuella nya arenan vid Bangården. Han hoppas att detaljplanen för området är klar under det här året.

I planerna finns också ett träningscenter för herrar, damer och juniorer i Artukais, nära Åbohallen.

Sportchef Erkka Westerlund säger att TPS familjen ska berika de ungas vardag, och måste också öppnas upp för flera.

– Ishockey är traditionellt en far och son-grej, men vi måste absolut få med flickor och damer i större utsträckning. Det är också en samhällelig fråga, säger Westerlund.

En annan utmaning är att kampen om människornas fritid är allt hårdare. Det är bekvämt att se på idrott, eller annan underhållning, via skärmar.

– Våra publiksiffror har minskat, men samtidigt följer våra supportrar laget mer än någonsin mellan matcherna på våra digitala kanaler. I framtiden måste vi skapa nya inkomstkällor digitalt, säger Koskinen.

Treårsperioder i Vision 2030

2021–2024: Kärnverksamheten ska vara i skick och ekonomin gå runt. Anhängarna närmare knutna till klubben.
2024–2027: Ny arena vid Bangården i bruk, ett nytt träningscenter för herrar, damer och juniorer i Artukais nära Åbohallen, nya digitala tjänster och breddad ägarstruktur.
2027–2030: Bredare samhällelig påverkan, nya affärsmodeller som främjar välmående, tätt samarbete med alla grenar inom TPS-familjen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter