TPS nordiska garde trivs med livet i Åbo – "Finnarna är lite mindre pratsamma än danskarna, men det är inget fel med det"


Patrick Bjorkstrand, Lucas Ekeståhl-Jonsson och Henrik Haukeland. Foto: Fredrik Häggman
Hela vecka 12, det vill säga den här veckan, firas Nordiska veckan. ÅU har därför pratat med tre TPS-spelare som flyttat till Åbo från övriga Norden.
De svenska inslagen i TPS ishockeylag har varit många under en längre tid. Bland dem som gjort avtryck i det svartvita hockeylaget på senare tid kan nämnas bland andra Henrik Tallinder, Erik Thorell och Jens Skålberg. I årets TPS är inte bara Sverige utan också Norge och Danmark representerade.
ÅU tog ett snack med Henrik Haukeland (Norge), Patrick Bjorkstrand (Danmark) och Lucas Ekeståhl-Jonsson (Sverige) om hur det är att som hockeyspelare flytta till Åbo från ett annat nordiskt land.
Patrick Bjorkstrand, 26
Danska Patrick Bjorkstrand är äldst i trion och också den som har mest utlandserfarenhet. Anfallaren flyttade till TPS i höstas från Kouvolalaget Kookoo. Dessförinnan spelade han bland annat i den kroatiska ligan.
– Åbo är en bra stad. Kulturen är mer som hemma än i Kroatien, men det finns nog tydliga kulturella skillnader jämfört med Danmark. Finländarna är jordnära och arbetar hårt utan att klaga. De är inte lika pratsamma, men det är inget fel med det, när man lärt känna dem är de trevliga. En annan skillnad jämfört med Danmark är att det här ett vinterland, ishockeyn uppskattas mycket mer i Finland.
Du har ju bott i både Kouvola och Villmanstrand. Hur skiljer sig Åbo från de städerna?
– Eftersom det här är en större stad så hör man ju fler språk, det känns mer internationellt. Svenskan gör också att det känns närmare Danmark.
Bjorkstrand flyttade till Åbo tillsammans med sin flickvän, som nu läser kurser vid Åbo Akademi. Hans pappa är amerikan och ättling till svenska emigranter, vilket är förklaringen till det svenskklingande namnet. Själv känner han sig ändå mer som dansk än amerikan.
Vad saknar du från Danmark?
– Familjen och vännerna… och maten, typ smørrebrød, det äter man nästan varje dag. Det är nog de tre sakerna jag saknar.
Henrik Haukeland, 24
Sommarvärvningen Henrik Haukeland har i år delat burväktaransvaret med finlandssvenska Rasmus Tirronen. Duon tränas av Fredrik Norrena från Kållby i Österbotten, och språket inom målvaktsteamet är därmed alltid svenska.
– Det har varit en stor hjälp. Men jag har aldrig upplevt några problem med språket i Åbo, alla kan engelska, berättar Haukeland som ger intervjun på svenska, inte norska. Sammanlagt har han spelat fem säsonger i Sverige.
Finns det något som har överraskat dig med Åbo eller Finland?
– Jag trodde inte att det skulle kännas så västligt. Det finns egentligen inga skillnader jämfört med Sverige eller Norge.
Haukeland uppskattar promenadmöjligheterna i Åbo och tycker i allmänhet att det är en fin stad. Han passar ändå på att påpeka att hemorten Fredriksstad enligt honom är världens vackraste stad.
Finns det något du saknar med Norge?
– Familjen. Kanske mammas mat, men det är ju inte typiskt norskt. Det är ändå nästan 10 år sedan jag flyttade från Norge första gången, man vänjer sig med de små kulturskillnader som finns.
Lucas Ekeståhl-Jonsson, 22
Norrlänningen Lucas Ekeståhl-Jonsson är inne på sin andra säsong i TPS. När han värvades var han en av tre svenskar i truppen tillsammans med Henrik Tallinder och Erik Nyström, men av dem är han ensam kvar.
– ’Tallen’ var ett stort stöd i början, på grund av att blev det lättare att finna sig till rätta i Åbo och TPS. Det känns som Åbo kunde vara en stad i Sverige, särskilt med tanke på att det finns så många svenskspråkiga här.
Tack vare Tallinder kunde Ekeståhl-Johnson också undvika misstaget att gå med svensk landslagströja på stan under ishockey-VM.
– Jag och min flickvän var på väg till en bar för att se på VM, men Tallinder varnade för att det finns folk som kan bli griniga om man kommer dit med Sveriges landslagströja. Man märker att vissa finländare har lite agg mot Sverige, vilket jag inte visste om. Vi har inte samma rivalitetskänsla gentemot Finland där hemma.
Trots den episoden trivs Ekeståhl-Johnson bra i Åbo – en stad som han liknar med Göteborg.
– Den ligger fint vid vattnet och hör till landets stora städer.
Har du reagerat på några andra skillnader?
– Bara små sådana, typ att man inte hittar specifika matvaror. Det handlar mest om att man inte får tag på falukorv eller samma sorters kvarg.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.