Tove Nylund leder ny verksamhet för småbarnsfamiljer i Åbo – lekfulla ramsor stöder bebisars språkutveckling


Lekfulla ramsor är viktiga för den språkliga utvecklingen, säger Tove Nylund från Sydkonstens ordkonstskola. Foto: Stefan Holmström
Den 10 januari startar en helt ny verksamhet för småbarnsfamiljer i Åbo. Det handlar om babypoesi, ett samarbete mellan Tove Nylund från Sydkonstens ordkonstskola och Åbo svenska församling.
– Det handlar om fingerramsor och moderna babydikter och olika rörelser man kan göra i samband med dem, säger Nylund, som är ordkonstledare.
Babypoesin, som är tänkt för bebisar i åldern tre–tolv månader, handlar om väldigt olika saker. Att sjunga för en baby och samtidigt röra vid något med fingret – som i tummetott, slickepott – är bra för både motorik och utvecklingen av språkmedvetenhet.
– Lekfulla ramsor är viktiga för den språkliga utvecklingen, säger Nylund.
Och så handlar det förstås om viktig kontakt med föräldern. Att ramsa och tramsa skapar gemenskap och glädje.
Tummetott, slickepott … eller kanske prästens lilla kråka, som skulle ut och åka. Och mycket annat, både äldre och nytt.
– Vi utgår från babyns villkor. Jag tänkte börja och slutar med samma rim och däremellan kan det bli lite mer fartfyllt. Det hela är som kurva, med ett lugnande slut, säger Nylund.
De som deltar kan också få boktips av henne.
Nytta i vardagen
Fingerramsor och poesi kombineras också med annat, såsom såpbubblor, tittutlekar och beröring med sidendukar, allt för att framkalla olika sinnesförnimmelser.
– Vi har redan baby- och knatterytmik samt babyberöring så därför passade det bra när Nylund frågade om hon kunde leda det här, säger Maria Wikstedt, tf. kaplan och församlingspastor.
Dessutom handlar det inte bara om barnen utan också om att det gör gott för småbarnsföräldrar att göra något lite annat, då livet kanske kretsar väldigt starkt kring hemmet och småbarnsvardagen, säger Wikstedt.
Ramsor och rim av alla de slag kan också vara praktiska där hemma. Nylund har själv en särskild tandborstningsramsa och upplevelser av hur man kan lösa en låst situation då ett barn exempelvis uppvisar trotsigt beteende. En fingerramsa kan föra tankarna till något helt annat och lösa en låst situation, säger hon.
– Tanken är att man kan ta med sig idéer hem, för man kan ha nytta av ramsor i vardagen.
Var och när?
Babypoesin ordnas i Aurelias första våning (Auragatan 18) klockan 10.30–11 följande torsdagar och fredagar : 10.1, 17.1, 23.1, 30.1, 6.2, 13.2 och 28.2.
De som hör till Åbo svenska församling har förtur. 5–10 bebisar med vuxen får plats.
Mer information hittas på församlingens hemsida.
Man kan också kontakta Tove Nylund: tove.nylund@sydkusten.fi, 050-5753 573.
Anmälning bör ske senast den 3 januari på den här sajten.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.