Förflytta dig till innehållet

Torkan gör brandfaran till ett hot också i Åboland – kårchef om läget: "Vi går alla som på nålar"

Brandfaran fortsätter. Torkan har gjort att det har utbrutit många mark- och skogsbränder på kort tid. Arkivbild från Brokärr på Kimitoön.


På måndagen förra veckan fick räddningsverket i Egentliga Finland in tio branduppdrag i timmen.
Bland dessa pågick bland annat fem medelstora markbränder samtidigt uppger räddningsverkets brandinspektör Knut Lehtinen.
– Alla känner till det besvärliga läget med torkan just nu, men resurserna räckte till då i alla fall, säger han.
Trots torkan har någon allmän begäran om förhöjd beredskap för brandkårer i Egentliga Finlands räddningsverk inte beslutats om ännu.

Känner sig väl förberedda

Det är således normal beredskap som gäller än så länge, menar räddningsverkets utvecklingschef Torbjörn Lindström.
– Det betyder alltså nio heltidsstationer med 61 brandmän per skift och 70 frivilliga kårer med 1500 brandkårister på hemberedskap. Så det räcker ju nog ganska långt, säger han.
Förhöjt beredskap betyder att brandkårerna har jour på stationerna oftare så att de kan rycka ut så fort som möjligt.
Varför har ni beslutat att inte höja beredskapen, med tanke på brandfaran?
– Vi har helt enkelt resonerat att behovet inte varit tillräckligt ännu, säger Lindström.
Brandkårerna på bland annat Kimitoön har ingått avtal med räddningsverket, enligt vilket de har förbundit sig till att ansvara över den egna bemanningen.
Kimito FBK har inte heller någon höjd beredskap för tillfället. Det är upp till kåren själv att se till att avtalet följs, också under särskilt torra perioder.

Försiktighet som gäller

Enligt Sture Holmström, kårchef vid Kimito FBK, har de hittills lyckats mobilisera sig utan någon jour. Han menar att det har funnits tillräckligt med folk och att de brukar klara sig bra.
– Men alla går ju förstås lite som på nålar nu på grund av torkan. Till midsommar kan det också bli fara och färde, säger han.
Torbjörn Lindström understryker att även om räddningsverket inte höjt brandkårernas beredskap har de ändå aktivt försökt nå ut till allmänheten om faran med torkan.
– Det är till exempel fortfarande totalförbud att göra upp öppen eld, påminner han.
Sture Holmström menar att de i Kimito inte förberett sig inför midsommaren ännu, men han hoppas på vatten.
– Grilla inte med kolgrillar och elda bastun med björkved istället för granved som kan gnista. Det är försiktighet som gäller, säger han.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter