Förflytta dig till innehållet

Tori Energia varnar Åbo stad för höga kostnader om torgparkeringens fördröjs när staden velar

Januaridag på Åbo salutorg

Hur Salutorget ska hållas isfritt också i framtiden är en aktuell tvistefråga i Åbo. Foto: Carina Holm


Salutorgets framtida uppvärmningssystem har debatterats flitigt de senaste dagarna.
Dels har den planerade tekniken med lagrad solenergi som ska hålla torgytan isfri på vintrarna väckt frågor, dels godkänner omkring trettio politiker inte stadsstyrelsens beslut om hur mycket staden ska betala för systemet.
Jari Pölönen, styrelseordförande för Tori Energia och vd för Turun Toriparkki, säger att han är överraskad över de senaste vändningarna.
– Jag har tänkt att solenergi är en positiv sak, speciellt då stadens mål är att vara utsläppsneutral. Men jag har tydligen varit naiv.
Att den planerade lagringstekniken inte har använts i så här stor skala någonstans tidigare ser han inte som något problem.
– Salutorget blir inget försöksområde, eftersom tekniken har använts i mindre skala.

Investeringsstöd på grund av ny teknik

Han påpekar att Salutorgets uppvärmningssystem har fått investeringsstöd från Arbets- och näringsministeriet just för att man använder sig av ny teknik.
– Det hade varit enkelt att använda fjärrvärme för att hålla torget isfritt, men då hade vi inte fått investeringsstöd. Det är inte dyrare att hålla torget isfritt med solenergi än det skulle vara att göra det med fjärrvärme. Men solenergi är helt koldioxidneutralt.
Han betonar också att det är två diplomingenjörer som har utvecklat den teknik som det kritiserade företaget Nolla E använder (ÅU 30.1.2020).
– Risken är att det inte är så effektivt som planerat, men just därför har vi fått investeringsstöd från ministeriet för att främja ny teknologi. Egentligen handlar det om att kombinera befintlig teknik på ett nytt sätt och i en större skala.
Att det tar fem år innan värmelagret i leran är fyllt (Turun Sanomat 26.1.2020) är ingen nyhet för honom.
– Det har vi vetat hela tiden och det har vi tagit med i beräkningarna. Vi har satt oss in i den vetenskapliga forskning som finns och använder oss också av extern expertis.

”Besluten borde ha fattats redan i fjol”

Nu vill omkring trettio politiker i staden att stadsstyrelsens beslut, som fattades efter tre omröstningar där den samlingspartistiska ordförandens röst avgjorde alla tre omröstningar (ÅU 14.1.2020), om hur mycket staden ska betala för uppvärmningen av Salutorget tas till behandling i stadsfullmäktige.
Pölönen suckar och säger att besluten borde ha fattats redan i fjol. Om beslutet fördröjs ytterligare handlar det om förseningar som leder till betydande kostnader, som staden i så fall får betala.
– Det blir dyrt för staden. Det första valvet i parkeringshallen är redan gjutet och det andra är på gång. Följande steg handlar om vattenisolering. Att bygga torget går inte på en natt, men om vi får ett beslut nu kan vi ännu komma i kapp och hålla den planerade tidtabellen.
Om stadens beslut fördröjs påverkar det hela byggprocessen och parkeringen kan tas i bruk senare än planerat, säger Pölönen.
– Jag vill ändå tro att beslutsfattarna när de får rätt information förstår vad som är bäst för staden.

Felaktig information, ingen öppen nota

Han säger att det cirkulerar så mycket felaktig information att han inte vet i vilken ända han ska börja.
– Staden betalar till exempel inte energikostnader om det är en sådan vinter att uppvärmningen inte används. Och den energi som Turun Toriparkki använder betalar vi för, enligt förbrukning.
När politikerna med Centern i spetsen säger att Tori Energia i och med avtalet från stadsstyrelsen kan låta göra konstruktioner och isolering på stadens bekostnad och att det kan bli hur dyrt som helst, säger Jari Pölönen att företaget inte alls får någon öppen nota när det gäller torglocket på den underjordiska parkeringen.
– Vi har en överenskommelse redan från tidigare med staden om det här. Samtidigt ska man komma ihåg att staden också tidigare har gjort kostnadsberäkningar i underkant, som sedan inte har visat sig stämma överens med verkligheten då ett projekt har framskridit.

”Avtalsbrott är dyrt”

Pölönen säger att man i normala fall när man har ingått ett avtal håller sig till det.
– Avtalsbrott är dyrt. Att en del av stadens beslutsfattare nu vill bidra till ekonomisk skada för staden genom att fördröja beslutsprocessen är galet.
Han vill tro att det finns tillräckligt med ansvarskännande beslutsfattare som trots allt förstår vad som är bäst för staden.
– Torgparkeringen är det största utvecklingsprojektet i Åbo centrum efter Åbo brand. Det här är en stor investering och projektet har gjort att det igen finns investerings- och framtidstro i centrum.
Han säger att en del politiker nu letar efter en teoretisk kostnadsbesparing, utan att förstå vilka stora summor en försening av arbetet i verkligheten handlar om.
– Jag hoppas att tjänstemännen och experterna lyckas förklara det här för politikerna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter